BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Military ID tag and Ukrainian flag on background.

Lázasan próbálják megbecsülni, még mennyi embert sorozhat be Ukrajna

Hiába volt sok hadköteles korú férfi az országban, számuk mára számos ok miatt csökkent. A mozgósítás alól sokan felmentést kaptak, sokan már most is katonák, de a menekültek és a megszállt területeken élők sincsenek kevesen.

Ukrajna kétségbeesetten igyekszik elegendő embert mozgósítani azért, hogy feltöltse a hadseregét, ezért nem árt azt sem tudni, hogy mekkora az a tartalék, amelyből ezt meg lehetne valósítani.

Military ID tag and Ukrainian flag on background., mozgósítás
Még mindig több millió embert mozgósíthat Ukrajna / Fotó: GettyImages 

Sokan nem elérhetők a katonai szolgálatra

A texty.org-on megjelent számításban a kiindulópontot a hadköteles korú, tehát 18 és 59 év közötti férfiak háború előtti száma adta, ami azonban csak becslés, mivel Ukrajnában 2001-ben végeztek utoljára népszámlálást. A 10 millió feletti számból azonban érdemes levonni a külföldre menekültek, a már hadseregben szolgálók vagy épp a fogyatékkal élők számát, ahogy azokét is, akik valamilyen okból – tanárok vagy diákok, esetleg sokgyerekes apák, rokkantak eltartói – fel vannak mentve a hadkötelezettség alól.

A számítás figyelembe vette a megszállt területek lakosságát vagy épp a becsült 200-300 ezres veszteséget is, ám még így is arra jutott, hogy több mint 5 millió a potenciálisan besorozható katonák száma – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A nyilvánosság előtt folyó vitákban az ukrán politika 500 ezer fő mozgósításáról beszélt

Ugyanakkor az ukrán demográfiai piramis is gondot okozhat, hiszen a legtöbben mind lakosságarányosan, mind a fronton a 35–45 közöttiek vannak, míg az utánuk következő generáció még a háború előtti születésszám fennmaradása esetén is a lakosság csökkenésével járna. Nem véletlen, hogy a számítás szerint a nőknek is nagyobb szerepet kellene játszania a háborús erőfeszítésben, ám addig a texty nem megy el, hogy a nők kötelező sorozásáról beszéljen.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.