Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy május közepén távozik hivatalából. „Le fogok mondani miniszterelnöki tisztségemről 2024. május 15-én, és még aznap be fogják iktatni Lawrence Vong kormányfőhelyettest következő miniszerelnöknek” – ismertette Li közösségi médiában közzétett közleményében.

Lemond a szingapúri miniszterelnök, meg is van az utódja / Fotó: AFP

„Arra kérem a szingapúriakat, hogy mindenben támogassák Lawrence-t és csapatát, illetve működjenek velük együtt abban, hogy jobb jövőt teremtsenek Szingapúr számára” – tette hozzá. Lawrence Vong a kormányfőhelyettesi mellett a pénzügyminiszteri tisztséget is ellátja. 2022-ben választották az 1965 óta megszakítás nélkül hatalmon lévő Népi Akció Párt (PAP) ifjabb képviselőiből a most leköszönő kormányfő lehetséges utódjának.

Alázattal és mély kötelességtudattal veszem át e felelősséget

– írta Vong a közösségi médiában. „Megígérem, hogy mindent beleadok ebbe a vállalkozásba” – tette hozzá. Az 51 éves, közgazdász végzettségű Vong a közösségi médiában járatos politikus, aki azzal vált ismertté, hogy egy munkacsoport élén sikeresen átvezette az országot a koronavírus-járvány okozta megpróbáltatásokon. Szingapúr 1965-ben megszerzett függetlensége óta Vong lesz az ország második olyan miniszterelnöke, aki nem a Li család tagja.

2023 végén Szingapúr lett a világ legdrágább városa. Az Economist Intelligence Unit szerint az autótulajdonlás brutális költségei, az alkoholos italok magas ára és az egyre drágább élelmiszerek repítették Szingapúrt a lista élére, ezzel megelőzve New Yorkot.