BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Aerial,View,Of,Singapore,Business,District,And,City,At,Twilight

Helycsere: immár Szingapúr a világ legdrágább városa, nem New York

Közzétette rangsorát az Economist Intelligence Unit.

Az elemző cég szerint az autótulajdonlás brutális költségei, az alkoholos italok magas ára, és az egyre drágább élelmiszerárak repítették Szingapúrt a lista élére. Az erős svájci frank is megtette a hatását: Zürichhel osztozik a dobogó legfelső fokán a miniország. A svájci várost az erős deviza mellett a drága élelmiszerek  és háztartási cikkek, illetve a szabadidős tevékenységek magas ára hajtotta a lista élére. Összességében a világpiaci árak 7,4 százalékkal emelkedtek, svájci frankban számolva, ami egyébként némileg elmarad a tavalyi  8,1 százalékos plusztól.  Arra mindenesetre elég volt, hogy Genf – holtversenyben New Yorkkal – a lista ötödik helyére kerüljön.

Aerial,View,Of,Singapore,Business,District,And,City,At,Twilight
Szingapúr – szinte megfizethetetlen

A legnagyobb bukók a kínai városok voltak,

ugyanis az ország a vártnál lassabban lábalt ki a járványból, és a fogyasztói kereslet is visszafogott maradt. Nem kirívóan drága az Egyesült Államok, ugyanis a Top10-ben még New York mellett még két város, Los Angeles, és San Francisco szerepel. 
A legolcsóbb főváros a szíriai Damaszkusz maradt, még úgy is, hogy a megélhetési költségek 321 százalékkal emelkedtek.

A gyengébb japán jen miatt Tokió 23 hellyel lecsúszott a 60. helyre, Oszaka pedig 27 hellyel visszaesett a 70. helyre. Míg az izraeli Tel-Aviv bekerült a legdrágább 10-be, a felmérés az izraeli–Hamász háború előtt készült, ami befolyásolhatta az árakat.
A közüzemi árak a vizsgált 10 nagy termék- és szolgáltatáskategória közül a leglassabban emelkedtek, mindössze  5,7 százalékkal.

„A 2021–22-es áremelkedést előidéző ​​kínálati oldali sokkok csökkentek, mióta Kína 2022 végén feloldotta a Covid–19-re vonatkozó korlátozásait, emellett az energiaárak kiugrása is enyhült” – mondta Upasana Dutt, az EIU felelős vezetője. 

A felívelő kockázatok ellenére arra számítunk, hogy 2024-ben az infláció tovább lassul, és világszerte mérséklődnek az árak.

 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.