Közélet

Kilőtték Oroszország szemét az ukránok: kulcsfontosságú radarállomás pusztult el

Az ukránoknak sikerült kamikaze drónokkal megsemmisíteniük egy Nebo-U berendezést. A radarállomással az oroszok képesek 700 kilométer mélyen felderíteni az ukrán területeket. Rengeteg orosz légicsapást támogatott a brjanszki rendszer.

Drónokkal támadtak meg az oroszországi Brjanszk megyében egy nagy hatótávolságú radarrendszert az ukránok. A fejlett Nebo-U radarállomás 700 kilométeres távolságban tudta felderíteni az ukrán területeket, pontos koordinátákkal ellátva az irányított légibombákkal támadó orosz vadászgépeket. Egy ilyen rendszer becsült ára körülbelül százmillió dollár.

Russian President Putin on working trip to Nizhny Novgorod
radarállomás
Kilőtték Oroszország szemét az ukránok: kulcsfontosságú radarállomás pusztult el / Fotó: Getty Images

A The Kyiv Independent arról írt, hogy a radarállomás segítségével az oroszok több támadást is végrehajtottak ukrán katonai célpontok ellen.

Megnyílhat az amerikai pénzcsap Ukrajna előtt

A szenátus vezetője szerint sikerült megállapodni az ukránoknak szánt támogatásról. A gondot azonban eddig sem a szenátus, hanem a republikánus többségű képviselőház okozta.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) közleménye szerint hét darab kamikaze drónnal tudtak lecsapni a Nebo-U rendszerre, amit így működésképtelenné tettek. Az ukrán hadsereg most abban bízik, hogy a radar elvesztésével az oroszok nem fognak tudni olyan gyakorisággal lecsapni a front mögötti területekre.

A radar nélkül képesek leszünk jobban megszervezni a csapatmozgásunkat a front mögötti vonalakon, illetve hatékonyabb légitámadásokat intézhetünk az ellenség ellen

– mondta egy a The Kyiv Independentnek nyilatkozó katonai forrás.

Ez volt a második Nebo-U radarállomás, amelyet az ukránoknak sikerült megsemmisíteniük. Az elsőt Belgorod megyében robbantották fel.

 

Nebo-U radar oroszország
Kapcsolódó cikkek