Közélet

Rekordot döntött az ukránok miatt Svájc népességnövekedése

Svájcban 2023-ban 1,6 százalékos népességnövekedés volt megfigyelhető, ilyen nem fordult elő az elmúlt hatvan évben. A kimagasló növekedéshez hozzájárultak az ukrán bevándorlók is.

Svájcban az elmúlt hatvan év leggyorsabb ütemű népességnövekedését mérték tavaly, a növekedés több mint harmadát az ukrán menekültek bevándorlása okozta – jelentette csütörtökön a svájci statisztikai hivatal előzetes adatokra hivatkozva.

Ukrainian refugee Alona Chevchenko holds her baby at Zurich Airport after landing form Krakow in a plane chartered by a Swiss millionaire on March 22, 2022. Around 90 Ukrainians -- nearly all of them women and children -- are being flown to Switzerland to escape the violence in their conflict-torn country. The plane has been chartered by Swiss millionaire Guido Fluri, who says the loneliness and insecurity of his own troubled childhood has instilled in him a visceral sense of obligation to help those uprooted and in crisis. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Az ukrán bevándorlók miatt rekordnagyságú Svájc tavalyi népességnövekedése / Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Svájc állandó népessége 145 400 fővel nőtt, és 2023 végére elérte a 8 960 800 főt, 1,6 százalékos növekedést mutatva az előző évben mért adatokhoz képest. 

A növekedés az ukrán bevándorlók nélkül egy százalék lett volna.

A hivatal jelentése szerint a népesség tavaly tapasztalt növekedése a hatvanas évek óta mért legnagyobb. A statisztikai hivatal szóvivőjének elmondása szerint ennél nagyobb növekedést legutóbb 1963-ban mértek. 2022-ben a népességnövekedés 0,9 százalékos volt. A tavalyi évben a nettó bevándorlás 264 ezer ember érkezésével és 121 600 ember távozásával megkétszereződött és 142 300-ra nőtt, ami rekord. A bevándorlók közül 52 ezren érkeztek Ukrajnából.

Az Ukrajna elleni orosz invázió 2022. februári kezdete óta csaknem 63 ezer ukrán bevándorló érkezett Svájcba. A bevándorlás régóta politikai vita tárgya az országban, ahol 

a jobboldali Svájci Néppárt kezdeményezést indított azzal a céllal, hogy a lakosságszámot 2050-ig tízmillió alatt tartsa.

A bevándorlás visszaszorítása fontos kérdése a Svájc és az vezetői között márciusban megkezdődött és a gazdasági kapcsolatok megerősítését célzó tárgyalásoknak. Az adatok azt is megmutatják, hogy Svájc milyen mértékben támaszkodik a bevándorlókra a lakosságszám szinten tartásához. A svájci termékenységi mutató ugyanis 2023-ben 1,33 volt, ami rekordalacsonynak számít. A hivatal becslése szerint a népesség mintegy 27 százaléka, megközelítőleg 2,416 millió ember külföldi származású.

Tavaly több mint egymillió ember nyújtott be első alkalommal menedékkérelmet az Európai Unióban. A tagállamok között jókora eltérések vannak, miközben néhány országban a kérelmek száma gyorsan emelkedett, addig Belgiumban ez a szám csökkent, az ország már kevésbé népszerű a bevándorlók közében.

 

svájc ukrajna orosz-ukrán háború népességnövekedés
Kapcsolódó cikkek