A Sztárbox című műsorfolyam újabb öt epizódját találta jogsértőnek, és emiatt szankciókat alkalmazott a médiaszolgáltatóval szemben a Médiatanács. A testület április 9-i ülésén határozott a Balázsék című műsorszám tavalyi adásáról is, amelyben egy idős asszonyt tettek gúny tárgyává – írta csütörtöki közleményében a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság.

Red,Boxing,Glove
Sztárbox, bírság, NMHH Médiatanács
A Sztárboxot nem először marasztalja el a Médiatanács / Fotó: Shutterstock

Az NMHH Médiatanácsa öt Sztárbox-epizód miatt összesen 30 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az RTL-t. 

A testület idén korábban már két alkalommal (januárban, illetve februárban meghozott döntésével) marasztalta el határozatában a médiaszolgáltatót azért, mert két Sztárbox-epizód közzétételével megsértette a műsorszámok korhatári kategóriába sorolására és sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, 

akkor 10-10 millióra bírságoltak. 

A testület álláspontja szerint a műsor további öt epizódja esetében is téves volt az RTL által választott, 12+ korhatár-kategória. Az indoklás szerint a műsorsorozat kifogásolt részei az erőszakos jelenetek és az erőszak következményeinek reflexió nélküli bemutatása miatt a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatták, ezért azokat 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelzéssel kellett volna műsorra tűzni a IV. korhatári kategóriának megfelelő időpontban, tehát 21 óra után.

Arra hivatkozva, hogy a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértésnek minősül, a Médiatanács indokoltnak tartotta, hogy a szolgáltató a nyilvánosságot minél szélesebb körben tájékoztassa a döntésről, ezért az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét pedig 50 ezer forint bírsággal sújtotta a jogsértés ismételtsége miatt.

Nemcsak a Sztárbox kapott jobbegyenest Médiatanácstól, hanem a Balázsék című rádióműsor is. Még a tavaly november 29-i adásukban, amelyben az ország karácsonyfájának adományozóján gúnyolódtak, a műsorvezetők azzal, hogy megszégyenítették az idős asszonyt, negatív magatartásmintát közvetítettek a 12–16 éves korosztálynak. A szóban forgó műsorrészben a műsorvezetők semmit nem tettek azért, hogy ellensúlyozzák a betelefonáló hallgatók által előadottakat. A Médiatanács szerint a műsorszámot az abban taglalt témák problematikus bemutatásmódja és a műsorrész egészének nyers, közönséges volta miatt a 16+, azaz a IV. korhatári kategóriába kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna közzétenni. A testület emiatt 7 150 000 forint bírságot rótt ki a Rádió1-re, a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét pedig 175 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A csatornának közleményben tájékoztatnia kell a hallgatókat a jogsértés tényéről.

Kisebb jogsértések miatt bírság megfizetésére kötelezte az NMHH a Sárvár Rádiót és a Magyar Sláger TV-t, valamint jogsértés elkövetéséről tájékoztatta a román joghatóság alá tartozó FEM3-at, és a holland joghatóság alá tartozó AXN-t is.