A rosszul megválasztott korhatár-kategória miatt 10 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A november 19-én vetített Sztárbox-epizód éppúgy tartalmazott erőszakos jeleneteket, mint a sorozat korábban vizsgált műsorszáma, amely miatt a testület januárban már elmarasztalta az RTL-t. 

Balogh László / RTL Sajtóklub
Sztárbox, RTL
Fotó: Balogh László / RTL Sajtóklub

Lezárult a Médiatanács nézői bejelentés nyomán indított újabb eljárása, a testület a tavaly november 19-én vetített Sztárbox-epizódot vizsgálta a klasszifikációs rendelkezések érvényesülése szempontjából. Az eljárást lezáró határozat szerint 

a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta, így nem felelt meg a választott III. kategória (12 éven aluliaknak nem ajánlott) szempontjainak.

A vizsgált epizódot a benne halmozottan előforduló erőszak bemutatására tekintettel ugyancsak a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna közzétenni. A Médiatanács ezért a 10 millió forint bírság kiszabása mellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a RTL-t. A jogsértés ismétlődő jellege miatt a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét is 50 ezer forint bírsággal sújtotta a testület.

Az NMHH nemrég a Rádió1 Balázsék című műsorát is vizsgálta, mivel megszégyenítették az ország karácsonyfájának adományozóját tavaly november 29-én. A hatóság megállapította, hogy 

a műsorvezetők méltatlanul bántak egy idős asszonnyal, és ez a gyermekek bizonyos korosztályára káros tartalomnak minősült.

A műsorvezetők azzal vezették fel a kifogásolt adásrészt, hogy az említett idős hölgy („Zsuzsa néni”) talán azért ajánlotta fel a fenyőt, mert meg akart szabadulni tőle, és így legalább nem kellett fizetnie a fa kivágásáért. Balázsék egy darabig hívogatták őt, hogy mégis nyilatkozzon nekik, majd inkább versenyt hirdettek a hallgatók körében, és jutalmat ígértek a leghitelesebb Zsuzsa néni-imitátornak.