Ismét elhalasztották az orosz Angara-A5 nehéz hordozórakéta eredetileg keddre tervezett próbaindítását a Vosztocsnij űrközpontban. A startot eredetileg keddre tervezték, ám az automatika két perccel az indítás előtt leállította az indítás folyamatát a központi egységhez tartozó oxidálótartály feltöltőrendszerének meghibásodása miatt. Erre a helyzetre az üzemanyag leeresztését írja elő a protokoll.

Angara-A5 orosz rakéta, russian, rocket
Újra csütörtököt mondott az Angara-A5 orosz rakéta, elhalasztották az indítást / Fotó: AFP

Az újabb, szintén leállított kísérletet legkevesebb egy nappal később harmadszor is meg fogják ismételni. „Újabb műszaki hibára derült fény, amely a telemetria előzetes elemzése szerint a hajtóműindítás vezérlőrendszerének meghibásodásával függ össze. Valószínűleg szoftverhibáról van szó, amelyet ma meg fognak találni” – mondta Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója egy, a Zvezda katonai televízió Telegram-csatornáján közzétett videóban. Kijelentette:

Nem történtek visszafordíthatatlan folyamatok, amelyek a rakéta szétszerelését igényelnék.

Boriszov többek között arról is beszélt, hogy a tesztelés stádiumában az ilyen halasztások természetesek, mert a cél éppen az esetleges hiányosságok kiküszöbölése. Ez lett volna az első Angara-indítás Vosztocsnijból, a típuscsalád korábbi rakétáit mindig az arhangelszki régióban található pleszecki katonai űrközpontból indították. Ezzel a starttal tervezték megkezdeni az Amur űrrakéta-komplexum repülésfejlesztési tesztjeit, amelyekbe beletartozik a hordozórakétának és a kozmodrom infrastruktúrájának kipróbálása is.

Az év elején Kínában sikeres űrrakéta-kilövést hajtottak végre. Egy kínai űrkutatási startup elindította első rakétáját egy tengeri platformról a Sárga-tengeren: a pekingi székhelyű Orienspace által készített Gravity–1 közepes méretű rakéta egy hajóról szállt fel az északkeleti Haijang város partjainak közelében, és három műholdat állított pályára az állami média szerint. A szatelliteket meteorológiai elemzésekre használják.