A következő öt évben fel kell turbózni védelmi-ipari kapacitásainkat – erről beszélt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az Európai Védelmi és Biztonsági Találkozón. A politikus szerint az unió gazdasági erejét célszerű lenne hadiipari beruházásokra használni, amelyek középpontjában egy elv állhat: Európának többet kell költenie, jobban kell költenie és európai módon kell költenie.

BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 17: President of EU Commission Ursula von der Leyen attends the EU Leaders Summit in Brussels, Belgium on April 17, 2024. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Ursula von der Leyen szerint a következő öt évben fel kell turbózni a védelmi-ipari kapacitásokat / Fotó: AFP

Az EB vezetője közölte: a beruházások nemcsak a biztonságot növelik, hanem munkahelyeket teremtenek, és hozzájárulnak az uniós gazdaság bővüléséhez. A közös kiadások pedig segítenek csökkenteni a széttagoltságot és növelik a költséghatékonyságot. Von der Leyen ugyanakkor azt is elmondta, hogy mindig a tagállamok lesznek a felelősek saját csapataikért.

Hozzátette: nem a ellen erősítené az unió védelmi képességét. A politikus beszédében hangsúlyozta, hogy Európának fel kell készülnie, mivel a tét a kontinens szabadsága és prosperitása. Ursula von der Leyen az egyik leghangosabb szószólója annak, hogy újra felfegyverezzék Európát, de amikor évekkel ezelőtt Donald Trump akkori elnök sürgette a védelmi kiadások növelését, 

Von der Leyen német védelmi miniszterként többször is bírálta Trumpot.

A politikus 2019-ben még úgy fogalmazott, hogy a NATO a tisztességről és a megbízhatóságról is szól, nem csak a pénzről és a hozzájárulásokról. Bár tárcavezetőként növelte a védelmi költségvetést, az nem érte el a NATO 2 százalékos kötelezettségét. A kritikusai szerint minisztersége alatt leromlott a német hadsereg állapota, nem volt elegendő a személyzet, és hiányoztak a megfelelő eszközök.

Egy 2018-as jelentés szerint az A400M szállító repülőgépek közül egyik sem működött. A legnagyobb baklövését 2017-ben követte el, amikor két laktanyából is náci emléktárgyak kerültek elő. Von der Leyen akkor kijelentette, hogy nem elszigetelt esetekről van szó, a parancsnokok pedig a bajtársiasság miatt félrenéznek. 

A politikusnak végül bocsánatot kellet kérnie, miután azzal vádolták, hogy lényegében az egész hadsereget lejáratta a kijelentésével. Az EB mostani vezetője miniszterként is korrupciós ügybe keveredett, de végül felfelé bukott. Tárcavezetőként nem tett eleget az újrafegyverkezés érdekében, most viszont az EB elnökeként a leghangosabb szószólója lett. 

Inog Von der Leyen széke – sok múlik Melonin

Ursula von der Leyen öt éve is csak épphogy meg tudta győzni az Európai Parlament képviselőinek többségét, hogy támogassák a jelölését az Európai Bizottság élére, ám most sem lesz könnyebb dolga, különösen, hogy sem a Fidesz, sem a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pátjának támogatására nem számíthat. Sőt, az őt támogató három párt – az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták és a liberális Renew – is várhatóan kevesebb képviselőt delegálhat majd az EP-be a júniusi választás után.