BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 17: President of EU Commission Ursula von der Leyen attends the EU Leaders Summit in Brussels, Belgium on April 17, 2024. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Pálfordulás: Ursula von der Leyen újra felfegyverezné Európát, korábban ugyanezért bírálta Donald Trumpot

Ursula von der Leyen az egyik leghangosabb szószólója annak, hogy újra felfegyverezzék Európát, de amikor évekkel ezelőtt Donald Trump akkori amerikai elnök sürgette a védelmi kiadások növelését, Von der Leyen német védelmi miniszterként többször is bírálta Trumpot.

A következő öt évben fel kell turbózni védelmi-ipari kapacitásainkat – erről beszélt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az Európai Védelmi és Biztonsági Találkozón. A politikus szerint az unió gazdasági erejét célszerű lenne hadiipari beruházásokra használni, amelyek középpontjában egy elv állhat: Európának többet kell költenie, jobban kell költenie és európai módon kell költenie.

BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 17: President of EU Commission Ursula von der Leyen attends the EU Leaders Summit in Brussels, Belgium on April 17, 2024. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Ursula von der Leyen szerint a következő öt évben fel kell turbózni a védelmi-ipari kapacitásokat / Fotó: AFP

Az EB vezetője közölte: a beruházások nemcsak a biztonságot növelik, hanem munkahelyeket teremtenek, és hozzájárulnak az uniós gazdaság bővüléséhez. A közös kiadások pedig segítenek csökkenteni a széttagoltságot és növelik a költséghatékonyságot. Von der Leyen ugyanakkor azt is elmondta, hogy mindig a tagállamok lesznek a felelősek saját csapataikért.

Hozzátette: nem a NATO ellen erősítené az unió védelmi képességét. A politikus beszédében hangsúlyozta, hogy Európának fel kell készülnie, mivel a tét a kontinens szabadsága és prosperitása. Ursula von der Leyen az egyik leghangosabb szószólója annak, hogy újra felfegyverezzék Európát, de amikor évekkel ezelőtt Donald Trump akkori elnök sürgette a védelmi kiadások növelését, 

Von der Leyen német védelmi miniszterként többször is bírálta Trumpot.

A politikus 2019-ben még úgy fogalmazott, hogy a NATO a tisztességről és a megbízhatóságról is szól, nem csak a pénzről és a hozzájárulásokról. Bár tárcavezetőként növelte a védelmi költségvetést, az nem érte el a NATO 2 százalékos kötelezettségét. A kritikusai szerint minisztersége alatt leromlott a német hadsereg állapota, nem volt elegendő a személyzet, és hiányoztak a megfelelő eszközök.

Egy 2018-as jelentés szerint az A400M szállító repülőgépek közül egyik sem működött. A legnagyobb baklövését 2017-ben követte el, amikor két laktanyából is náci emléktárgyak kerültek elő. Von der Leyen akkor kijelentette, hogy nem elszigetelt esetekről van szó, a parancsnokok pedig a bajtársiasság miatt félrenéznek. 

A politikusnak végül bocsánatot kellet kérnie, miután azzal vádolták, hogy lényegében az egész hadsereget lejáratta a kijelentésével. Az EB mostani vezetője miniszterként is korrupciós ügybe keveredett, de végül felfelé bukott. Tárcavezetőként nem tett eleget az újrafegyverkezés érdekében, most viszont az EB elnökeként a leghangosabb szószólója lett. 

Inog Von der Leyen széke – sok múlik Melonin

Ursula von der Leyen öt éve is csak épphogy meg tudta győzni az Európai Parlament képviselőinek többségét, hogy támogassák a jelölését az Európai Bizottság élére, ám most sem lesz könnyebb dolga, különösen, hogy sem a Fidesz, sem a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pátjának támogatására nem számíthat. Sőt, az őt támogató három párt – az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták és a liberális Renew – is várhatóan kevesebb képviselőt delegálhat majd az EP-be a júniusi választás után.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.