Egy nappal azelőtt, hogy a kis- és középvállalkozók képviselőjévé vált volna, visszalépett Ursula von der Leyen kedvenc jelöltje, miután kinevezését brüsszeli tisztviselők és az Európai Parlament képviselői is megtámadták. Szerintük ugyanis a bizottság elnöke a hatalmát akarta megerősíteni a befolyásos pozíció megszerzésével.

EUROPEAN PARLIAMENT - PLENARY SESSION brüsszel
Pieper kinevezésével Von der Leyen erős szövetségest szerezhetett volna Brüsszelben / Fotó: Hans Lucas / AFP

A Politico szerint Markus Pieper EP-képviselő múlt havi kinevezése a pozícióra hatalmas ellenállást váltott ki a uniós vezetők és a törvényhozók részéről is, miután a politikus ugyanabból a német pártból származik, mint Von der Leyen: a Kereszténydemokrata Unióból. Emiatt az elnököt azzal vádolták meg, hogy egy közeli szövetségesét akarta kinevezni a kkv-k biztosának, a testület egyik legfontosabb tisztségére.

A botrány most odáig fajult, hogy a parlament egy módosító indítványt szavazott meg a kinevezési eljárás újraindítására, emiatt pedig a politikus – akinek kedden kellett volna munkába állnia – néhány órával első napjának kezdete előtt váratlanul bejelentette, hogy mégsem foglalja el pozícióját.

Az elnök asszony tiszteletben tartja és sajnálja Markus Pieper döntését, hogy nem a tervezett időpontban, április 16-án tölti be a képviselői posztját

– közölte Eric Mamer, a bizottság szóvivője a döntésről szóló, hétfő késő este kiadott közleményben. Arról nem érkezett bejelentés, hogy a pozícióra mikor fognak kinevezni új jelöltet.

A küldöttválasztás pártatlanságáról szóló viták tovább gyarapítják Von der Leyen problémáit, aki azért kampányol, hogy újra megválasszák a bizottság elnöki tisztségére. Néhány hónappal a júniusi uniós választások előtt

A mostani botrány azért is kellemetlen Von der Leyen számára, mivel állítólag a pozíció két másik jelöltje jobb pontszámokat kapott a kinevezés előtti teszteken. Ám Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke, valamint Nicolas Schmit, Paolo Gentiloni és Thierry Breton biztosok, akik mindannyian Von der Leyen alatt dolgoznak, már korábban is bírálták Pieper kinevezését, megmutatva, hogy az európai választások közeledtével egyre bizonytalanabb lábakon áll a bizottság egysége.

A biztosok, különösen Borrell már korábban is bojkottálták a hivatalba lépésemet az intézményen belül, ilyen ellenséges környezetben pedig nem tudnám megfelelő módon végezni a munkámat

– nyilatkozta Pieper a Handelsblattnak a bejelentését követően, hozzátéve, hogy szerinte a pártpolitikai gondolkodásmód nem megfelelő stílus a bizottság vezetői számára.

Brüsszeli leszámolás: megpuccsolják Von der Leyent?

Egy erősen vitatható kinevezés miatt sorra lázadnak az EU-biztosok a bizottság elnöke ellen.