A koszovói állampolgárok már január elsejétől vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba – olvasható az N1 oldalán. Most az Európai Parlament Belügyi, Igazságügyi és Állampolgári Jogi Bizottsága azt javasolta az Európai Tanácsnak, hogy fogadják el Matjaz Nemec, a szerb útlevéllel rendelkező koszovói állampolgárok vízumtörlésével foglalkozó előadó javaslatát.

Koszovó

Vízum
Fotó: AFP

A döntést a bizottság tagjainak többsége hozta meg.

A jelenlévő 53 képviselő közül 34-en szavaztak a Szerbiai Koordinációs Központ által kiadott útlevéllel rendelkezők vízumkötelezettségének eltörlése mellett, 7 nem és 12 tartózkodás ellenében.

Azért kellett a szavazás, mert a januári döntés még nem terjedt ki azon koszovói lakosokra, akiknek az útlevelét Szerbia állítja ki. Ők ma az egyetlen európaiak, akik nem utazhatnak szabadon az egyesült kontinensen. Most a bizottság döntése után a javaslatot továbbítják az Európai Parlament képviselőihez, akik az április 23-i plenáris ülésen nyilvánítanak véleményt róla.

Ha a képviselők támogatják a javaslatot, az uniós miniszterek mondják ki róla a végső szót az Tanácsában.

Matjaz Nemec, az Európai Parlament szlovén képviselője üdvözölte a döntést, amely megnyitja az utat a nyugat-balkáni állampolgárok utolsó kategóriája tekintetében a vízumrendszer eltörlése előtt. Ez a döntés egyenlő bánásmódot jelent és kiterjeszti a vízummentesség jogát a koszovói szerb lakosokra – tette hozzá.

Arra figyelmeztetett, hogy a tárgyalások során több párt is át akarta politizálni ezt a lényegében technikai jellegű kérdést.

A képviselő szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy Szerbia és Koszovó viszonya nem megfelelő. De a koszovói szerbek vízumliberalizációja nem jelent megoldás a két fél közötti kapcsolatokra vagy a kapcsolatok normalizálására, ez csak egy pragmatikus módja annak, hogy mindenki számára egyenlő bánásmódot biztosítsanak – emelte ki Nemec.