Közélet

Az orosz-ukrán háború 812. napja – az amerikai külügyminiszter is elősegítené Ukrajna győzelmét

Az Egyesült Államok Ukrajna győzelmének segítése iránti elhatározottságát hangoztatta Antony Blinken külügyminiszter, amikor kedden Kijevben találkozott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel.

Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettséget hangoztatta Antony Blinken külügyminiszter Ukrajna harctéri sikere és az ország fejlődése iránt, valamint kifejezte országa támogatását a lehető legerősebb Ukrajna felépítésében, amely saját lábán képes megállni katonai, valamint gazdasági és demokratikus értelemben egyaránt – derült ki a megbeszélésről szóló amerikai közleményből.

Zelenszkij és Blinken
amerikai ukrán
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter / Fotó: AFP

Az amerikai politikus kritikus fontossságúnak nevezte az ukrajnai gazdaság reformját annak érdekében, hogy az Egyesült Államok fenntarthassa a gazdasági segítségnyújtást, valamint hogy Ukrajna képes legyen magánbefektetőket vonzani, és előrelépni az felé vezető úton.  

Antony Blinken megállapította, hogy a közelmúltban Ukrajna számára elfogadott új amerikai költségvetési törvényben szereplő segítségnyújtás elemei már elkezdtek megérkezni Ukrajnába, ami további jelzése annak, hogy az Egyesült Államok elkötelezett egy szuverén, független és életképes Ukrajna léte iránt, és nem fog megállni addig, amíg ezt nem sikerül megteremteni.

Denisz Smihal ukrán kormányfő beszámolt arról, hogy Ukrajna már megkapta a biztonsági támogatás szükséges elemeit, illetve hogy

a legutóbb bejelentett 400 millió dolláros amerikai fegyverszállítmány is elkezdett megérkezni az országba,

ami segítséget nyújt nemcsak az ellenség megállításában és feltartóztatásában, hanem területek visszafoglalásában is, ami stratégiai cél.

Előzetesen Antony Blinken tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, aki a kijevi megbeszélésen közölte, hogy országának két további Patriot légvédelmi rakétarendszerre van szüksége a kelet-ukrajnai Harkiv és térsége védelméhez.

Az ukrán államfő jelezte az amerikai külügyminiszternek, hogy Ukrajnának a legnagyobb hiánya éppen a légvédelemben van, és ez egyben a legnagyobb problémája. „Jelenleg tényleg szükségünk van két Patriotra Harkivnak és régiójának a védelmére, mert ott az embereket támadások érik, és nagyon aggódnak emiatt” – magyarázta az államfő a találkozón, amelynek az elején jelen volt a TSZN ukrán hírtelevízió stábja, és beszámolt a megbeszélésről.

Blinken elismerte, hogy Ukrajna most nehéz időket él át, egyúttal közölte, hogy az Egyesült Államok segítsége már úton van, további védelmi felszereléseket pedig később szállítanak. Az amerikai külügyminiszter kifejezte: bízik abban, hogy ez a segítség kulcsfontosságú lesz Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcában.

Az amerikai külügyminiszter kedden érkezett Ukrajnába. Látogatása idején a tervek szerint találkozik Denisz Smihal miniszterelnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is. Kuleba ukrán az X-en közzétett videóüzenetében cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Ukrajna és Oroszország állítólag 2022 tavaszán majdnem megállapodott a harcok beszüntetéséről, és a folyamat Kijev elutasítása miatt szakadt meg.

„Ez az egyik legnépszerűbb hazugság, amit Oroszország és a vele szimpatizálók terjesztenek. Ha alaposan megnézzük a tényeket, ez a történet nem áll össze” – mondta. Rámutatott arra, hogy a Kreml folyamatosan ismétli azt a történetet, hogy Ukrajna elutasította a békét Isztambulban, hogy a háborúért a felelősséget önmagáról, az agresszorról arra az országra hárítsa, amelyet megtámadott.

 

19:35

Újabb településeket foglaltak el az oroszok Ukrajnában

A Zaporizsja megyei Robotine egész területét ellenőrzi az orosz hadsereg, s elfoglalták a Harkiv megyei Hliboke és Lukjance településeket is - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

16:52

Ukrajna újabb amerikai katonai támogatást kap

Washington további 2 milliárd dollár (710,9 milliárd forint) külföldi katonai finanszírozást biztosít Ukrajnának – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán. A külügyminiszter Kijevben, a Dmitro Kulebával közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be ezt. Blinken úgy hivatkozott a katonai támogatásra, hogy „ez az első ilyen jellegű”, ami azt sugallja, több is követheti.

16:52

Sötétbe borul Ukrajna - rekord áramimportra kényszerül az ország

Szerda este jó eséllyel ismét lekapcsolják a közvilágítást Ukrajnában az áramszolgáltatás vészleállítása részeként, erről az állami Ukrenergo tájékoztatta az Unian hírügynökséget. Miközben Ukrajna ma is nagy áramimportra készül, a hazai Paksi Atomerőművet újra és újra kisebb teljesítményre állítják, mert csak így tartható fenn a hazai áramrendszer egyensúlya.

10:50

Nagy lehet a baj Ukrajnában: lemondta portugáliai és spanyolországi látogatását Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij lemondta az Ibériai-félszigetre tervezett utazását az ukrajnai jelenleg kialakult súlyos belső helyzet miatt.

09:21

Putyin támogatja Kína ukrajnai béketervét

Az orosz elnök interjút adott egy kínai hírportálnak, ahol elmondta, hogy támogatja az ázsiai ország béketervét. Peking több mint egy éve terjesztett elő egy 12 pontos dokumentumot, amely a háború befejezésének általános elveit fogalmazta meg.


 

orosz blinken orosz-ukrán háború ukrán
Kapcsolódó cikkek