BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre szűkösebbek az angol börtönök, rendkívüli intézkedésre van szükség

Egyelőre az óvadéki meghallgatásokat is elnapolják. Az angol börtönök olyan túlzsúfoltak, hogy inkább a rendőrségi fogdában tartják a vádlottakat addig, ameddig csak lehet.

A brit igazságügyi minisztérium rendkívüli intézkedést indított az angliai börtönök túlzsúfoltságának kezelésére. Az Early Dawn (Korai Hajnal) hadművelet során a rendőri őrizetben lévő vádlottak a fogdában maradnak – és nem szállítják át őket az óvadéki meghallgatásokra –, arra az esetre, ha nincs hely a börtöncellákban az elítélt számára.

Man,On,The,Chair,In,Handcuffs.,Rear,View,And,Closeup
Egyre szűkösebbek az angol börtönök, rendkívüli intézkedésre van szükség / Fotó: Shutterstock

Az angliai és walesi ügyvédeket képviselő Law Society (Ügyvédi Társaság) szerint az intézkedés miatt sok bírósági ügy el fog húzódni, és a legsúlyosabb ügyek élveznek majd elsőbbséget. A Sky News szerint az intézkedést jelenleg csak Londonban és Északkeleten alkalmazzák.

Az elsőbbséget nem élvező vádlottakat rendőri óvadék ellenében szabadlábra helyezik

– tette hozzá az Law Society. Az igazságügyi minisztérium szóvivője kijelentette: „ez a kormány kategorikusan kitart amellett, hogy a legveszélyesebb elkövetőknek hosszabb ideig kell rács mögött maradniuk, ezért az új törvények börtönbüntetésük minden napjára bezárják az erőszaktevőket”. 

Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője szerint „a börtönrendszer káoszban van”. 

A Munkáspárt nemrég elsöprő győzelmet aratott az angliai helyközi választásokon. A május másodikai helyhatósági választásokon 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntöttek választók. Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnökjelöltje május harmadikai nyilatkozatában arra szólította fel Rishi Sunak konzervatív kormányfőt, hogy  írja ki az új választásokat és álljon félre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.