Közélet

Egyre szűkösebbek az angol börtönök, rendkívüli intézkedésre van szükség

Egyelőre az óvadéki meghallgatásokat is elnapolják. Az angol börtönök olyan túlzsúfoltak, hogy inkább a rendőrségi fogdában tartják a vádlottakat addig, ameddig csak lehet.

A brit igazságügyi minisztérium rendkívüli intézkedést indított az angliai börtönök túlzsúfoltságának kezelésére. Az Early Dawn (Korai Hajnal) hadművelet során a rendőri őrizetben lévő vádlottak a fogdában maradnak – és nem szállítják át őket az óvadéki meghallgatásokra –, arra az esetre, ha nincs hely a börtöncellákban az elítélt számára.

Man,On,The,Chair,In,Handcuffs.,Rear,View,And,Closeup
Egyre szűkösebbek az angol börtönök, rendkívüli intézkedésre van szükség / Fotó: Shutterstock

Az angliai és walesi ügyvédeket képviselő Law Society (Ügyvédi Társaság) szerint az intézkedés miatt sok bírósági ügy el fog húzódni, és a legsúlyosabb ügyek élveznek majd elsőbbséget. A Sky News szerint az intézkedést jelenleg csak Londonban és Északkeleten alkalmazzák.

Az elsőbbséget nem élvező vádlottakat rendőri óvadék ellenében szabadlábra helyezik

– tette hozzá az Law Society. Az igazságügyi minisztérium szóvivője kijelentette: „ez a kormány kategorikusan kitart amellett, hogy a legveszélyesebb elkövetőknek hosszabb ideig kell rács mögött maradniuk, ezért az új törvények börtönbüntetésük minden napjára bezárják az erőszaktevőket”. 

Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője szerint „a börtönrendszer káoszban van”. 

A Munkáspárt nemrég elsöprő győzelmet aratott az angliai helyközi választásokon. A május másodikai helyhatósági választásokon 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntöttek választók. Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnökjelöltje május harmadikai nyilatkozatában arra szólította fel Rishi Sunak konzervatív kormányfőt, hogy  írja ki az új választásokat és álljon félre.

 

egyesült királyság túlzsúfoltság börtön rendkívüli intézkedés
Kapcsolódó cikkek