A franciák az alapvető információkkal sincsenek tisztában az Európai Parlamentet illetően egy hónappal a választás előtt, és összességében igen pesszimistán értékelik az Európai Uniót – derült ki a Viavoice közvélemény-kutató felméréséből.

Red, white and blue flags and Vivement le 9 juin signs in the crowd at the Palais des Congres in Perpignan in the Pyrenees-Orientales department in the south of France on May 1, 2024.
As part of its campaign for the European elections on June 9, 2024 the Rassemblement National led by Jordan Bardella and Marine Le Pen is holding its meeting in Perpignan the home town of Louis Aliot the RN mayor of the city. (Photo by Jc Milhet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
A franciák felét sem érdekli az Európai Parlament júniusi választása / Fotó: Jc Milhet / Hans Lucas / AFP

A megkérdezettek 48 százalékát nem érdekli a júniusi szavazás, jelentős részük ráadásul azzal sincsen tisztában, hogy tulajdonképpen mit is választanak: 46 százalék azt hiszi, hogy az Európai Bizottság tagjait (ami természetesen nem igaz). Hatvan százalék azt sem tudja, hogy az EP-választás nem két, hanem csak egyfordulós.

A helyzet még kiábrándítóbb az EP munkájának ismeretét illetően, 

a megkérdezettek 79 százaléka semmit vagy nagyon keveset tud arról, mit csinálnak a képviselői

– számolt be az eredményről a France 24 internetes oldala.

Mindössze 21 százalék válaszolta, hogy képes lenne megnevezni egyetlen olyan döntést, amelyet a strasbourgi testület 2019 és 2024 között hozott, annak ellenére, hogy születtek olyan nagy horderejű határozatok is, mint a 750 milliárd eurós koronavírus-járvány utáni újjáépítési alap vagy az európai zöldmegállapodás, amelynek keretében 2035-től betiltják az új robbanómotoros autók eladását.

Azt sem tudják, ki az EP-képviselőjük

A franciák tájékozatlansága még nyilvánvalóbb, amikor az EP-képviselőjelöltjeiről van szó. Bár a közvélemény-kutatások a radikális jobboldal előretörését jelzik kontinensszerte, így Franciaországban is megszerezheti a többséget, a megkérdezettek mindössze 39 százaléka tudta megnevezni a Nemzeti Tömörülés listavezetőjét (Jordan Bardella) és csak 22 százaléka Emmanuel Macron elnök pártjáét, a Reneszánsz pártét (Valérie Hayer). A többi párt listavezetőjét még kevesebben ismerik.

French far-right Rassemblement National (RN) party's President and RN top candidate for the European elections Jordan Bardella delivers a speech during a campaign meeting for the forthcoming European union (EU) parliamentary elections scheduled for June 2024, in Perpignan, southern France, on May 1, 2024. (Photo by Ed JONES / AFP)
Csak minden negyedik francia tudta megnevezni a legesélyesebb párt, a Nemzeti Tömörülés listavezetőjét Jordan Bardellát / Fotó: Ed Jones / AFP

Még sokatmondóbb, hogy a válaszadók 82 százaléka nem tudott megnevezni egyetlen jelenlegi francia EP-képviselőt sem a 79-ből. Nem állnak jobban az EU vezetőivel sem: 45 százalék mondta azt, hogy nagyon vagy viszonylag jól ismeri Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét – és csupán nyolc százalék Roberta Metsolát, az EP elnökét.

Ukrajna ügyében megosztottak a franciák

A Viavoice az ukrajnai háborúról is megkérdezte az embereket, és kiderült, hogy a közvélemény megosztott ebben a kérdésben: 29 százalék szerint Franciaország túl sok katonai támogatást nyújt Kijevnek, 40 százalék szerint éppen eleget, 16 százalék szerint pedig nem elegendőt.

Hasonlóképpen 39 százalék gondolja azt, hogy az uniós tagállamok egységesek Ukrajna támogatásában – 40 százalék állítja ennek az ellenkezőjét. Abban viszont 63 százalék egyetért, hogy az EU-nak fontos szerepet kell játszania a béke megteremtésében.

Ugyanilyen megosztottak a franciák Ukrajna uniós tagságát illetően is: 42 százalék ellenzi, 41 százalék támogatja.

Pesszimistán látják az EU-t

A felmérésből az is kiderült, hogy a franciák meglehetősen pesszimistán látják a jövőt: 64 százalékuk szerint az európai gazdaság helyzete romlani fog a következő hónapokban, 35 százalék szerint ráadásul jelentősen.

French farmers block roads with tractors in Paris
A francia agrártermelők szerint az EU megnehezíti az életüket / Fotó: Anadolu via AFP

A válaszadók 55 százaléka úgy gondolja, hogy 

az EU szerepe csökkenni fog a nemzetközi porondon a közeljövőben

– ez 11 százalékpontos növekedés a 2022 júniusában mérthez képest.

Míg a franciák inkább erősségnek, mint gyengeségnek tartják az EU-t a tudományos és technológiai innováció (62 százalék 22 százalékkal szemben) vagy az európai és a világbéke (54 százalék 31 százalékkal szemben) tekintetében, a gazdasági kihívásokkal szembeni szerepét illetően szkeptikusabbak (37 százalék 42 százalékkal szemben).

Nem tűnnek bizakodónak a 27-eknek a diszkrimináció elleni küzdelemben (36 százalék 42 százalékkal szemben) vagy a szociális kérdésekben (30 százalék 51 százalékkal szemben) betöltött szerepét illetően sem.