A legfrissebb felmérések eredménye szerint a radikális jobboldal rekordmagas eredményt fog elérni a júniusi európai parlamenti választáson. Franciaországban a Jordan Bardella vezette Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National – RN)  a szavazatok 33 százalékára számíthat, míg a Reconquete marad 6 százalékon.

Eu,Flags,Waving,In,Front,Of,European,Parliament,Building.,Brussels,
Az előrejelzések szerint tarolni fog a radikális jobboldal az EP-választáson.
Fotó: Shutterstock   

Ezzel az RN messze megelőzi Emmanuel Macron elnök Renaissance pártját, amely az előrejelzések szerint mindössze 14 százalékot szerez majd – ismertette a Politico a Portland Communications felmérésének eredményét. A kutatást január végén végezték 1034 ember megkérdezésével, amikor éppen a tetőfokára hágott a francia gazdák tiltakozó akciója.

Hasonló eredményt mutattak a korábbi, valamint az új olaszországi, német, holland és lengyel közvélemény-kutatások is, amelyeket hasonló számú ember megkérdezésével végeztek.

A felmérések a radikális jobboldal jelentős megerősödését vetítik előre mindegyik érintett országban Lengyelország kivételével,

ahol Donald Tusk miniszterelnök liberális Polgári Platformja a szavazatok 35 százalékára számíthat.

Spanish farmers drive their tractors past the El Cid Campeador statue during a protest in demand of fair conditions for the agricultural sector, in Burgos, northern Spain, on February 6, 2024. Thousands of farmers began demonstrating at dawn in different regions of Spain, blocking several roads with tractors to protest against European agricultural policy and denounce the precariousness reigning in the sector. (Photo by CESAR MANSO / AFP)
A felmérést a gazdatüntetések csúcspontján készítették.
Fotó: Cesar Manso / AFP

Németországban az Alternatíva Németországért (AfD) a 2019-es 11 százalék után a szavazatok 17 százalékára számíthat az idén. Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Lengyelországban a megélhetési válság aggasztja leginkább a választókat, Hollandiában pedig a lakhatási válság. A franciák, németek és hollandok számára a második helyen a migráció, az olaszoknál és a lengyeleknél pedig az egészségügyi ellátás áll.

A lengyeleket kivéve mindegyik másik érintett ország szavazói elégedetlenek az iránnyal, amerre az ország halad, ami azért nem meglepő, mert Lengyelországban nemrég volt parlamenti választás. Leginkább a franciák és a németek gondolják úgy, hogy rossz úton halad az ország, 68, illetve 66 százalékuk gondolja így, és a többség mindenhol a hazai, nem pedig az uniós politikai megítélésére alapozva fog szavazni.

Az úgy vág neki ezeknek a választásoknak, hogy az emberek mélységesen pesszimisták, olyan kérdések aggasztják őket leginkább, amelyeket nehéz megoldani

– összegezte a portálnak Victoria Dean, a Portland Communications vezérigazgatója.