Közélet

Izrael légi csapásai miatt halt meg sok civil Rafahban, a hadsereg vizsgálatot indít

Már 40-re nőtt a vasárnapi támadás halálos áldozatainak száma. Izrael elismerte, hogy a hadsereg légi támadásai miatt halt meg és sebesült meg sok civil, de a csapásokat Hamász-célpontok ellen indították, ezért vizsgálatot indítanak az ügyben.

Sok nő és gyerek vesztette életét abban az izraeli légi támadásban, amely a Gázai övezet déli határán található Rafah palesztin város védett övezetét érte – közölte hétfőn az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA). A támadás miatt több arab ország hevesen bírálta Izraelt.

Izrael, Rafah, Gaza
Izrael légi csapásai miatt halt meg sok civil Rafahban, a hadsereg vizsgálatot indít / Fotó: AFP

Mohammed al-Mugajjir, a gázai polgári védelem egyik munkatársa azt mondta: 

a vasárnap esti támadás következtében már 40-re nőtt a halottak, és 65-re a sebesültek száma.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy legkevesebb nyolc rakéta csapódott be a menekülttáborba, amelyet egyúttal védett övezetnek jelöltek ki korábban. A Wafa palesztin hírügynökség a Vörös Félhold segélyszervezetre hivatkozva azt közölte: sok helyen tűz ütött ki a támadás következtében, és ebből kifolyólag sok az égési sérülést szenvedő.

Az UNRWA az X-en kiemelte, hogy a támadás a harcok elől elmenekült családokat érte.

„Gáza a földi pokol, és a tegnap este érkezett képek csak alátámasztják ezt” – olvasható a szervezet közleményében. Gázai hatósági források szerint a légicsapás a védett övezeten belül, a Tell esz-Szultán nevű kerületben éppen az UNRWA egyik központját érte. Az ügyben a katari kormány is megszólalt, kiemelve, hogy a támadás alááshatja a tárgyalásokat, amelyeknek célja a tűzszünetről és a Gázába túsznak elhurcolt izraeliek elengedéséről szóló megállapodás.

Egyiptom szintén elítélte a támadást, külügyminisztériuma felszólította Izraelt, hogy tegyen eleget a Nemzetközi Bíróság (ICJ) azon döntésének, miszerint le kell állítani a Rafah elleni offenzívát. 

A vasárnap esti légi támadás a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének minősül 

– szögezte le a minisztérium.

Jordánia és Kuvait is csatlakozott a bírálathoz. Az izraeli hadsereg korábban azt közölte, hogy a támadás a Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei ellen irányult. Jifat Tomer Jerusalmi izraeli katonai főügyész rendkívül súlyosnak nevezte a támadás nem kívánt hatásait, és bejelentette, hogy kivizsgálják a részleteket. 

 

izraeli háború Rafah Izrael UNRWA Hamász
Kapcsolódó cikkek