Közélet

Macron hirtelen Németországba utazik az EP-választások előtt

A két államfő nézeteltérései az elmúlt időszakban többször is megnehezítették az Európai Unió egységre való törekvését. Macron vasárnap Németországba utazik, hogy az európai parlamenti választások előtt egyeztessen Scholz-cal a blokk jövőjéről.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap háromnapos állami látogatásra utazik Németországba, amelynek során valószínűleg megpróbálnak közös nevezőre jutni Olaf Scholz német kancellárra, két héttel az európai parlamenti választások előtt. A francia és német államfő nehézkes kapcsolata megnehezítette az egységre való törekvését az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekben, tőkepiacok elmélyítésében és Kínával folytatott kereskedelemben.

Macron hirtelen Németországba utazik az EP-választások előtt / Fotó: AFP

„Jó jelzés lenne, ha a látogatás során konkrét együttműködés születne” – mondta Eileen Keller, a ludwigsburgi Deutsch-Französisches Institut vezető kutatója, majd azzal folytatta, hogy „nem számítok nagy előrelépésre az EU-választások előtt, de a színfalak mögött folynak a konzultációk és a kihívások hatalmasak”. Macron látogatása egybeesik a német alkotmány 75. évfordulójával és a szövetségi köztársaság születésével – írja a Bloomberg.

Macron hétfőn beszédet mond Európa jövőjéről az ikonikus drezdai Frauenkirche előtt.

A nácizmus visszatérésének megakadályozására hivatott német alkotmány évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken Macron foglalkozni fog az erős szélsőjobboldal jelentette veszélyekkel az Európai Parlamentben. Macron ellenfele, Marine Le Pen, a vezető médiatermékekben szélsőjobboldalinak titulált Nemzeti Gyűlés pártja a felmérések szerint a júniusi szavazáson megelőzheti a francia elnök pártcsaládját.

A francia elnök szerint annak érdekében, hogy erősebb legyen Európa gazdasági ereje, a hazai bankoknak nyitniuk kéne a határon túli összeolvadásokra és felvásárlásokra. Macron nyitott lenne arra, hogy egy nagy francia bankot átvegyen az Európai Unió egyik rivális intézménye annak érdekében, hogy ösztönözze a mélyebb pénzügyi integrációt. A francia elnök ezt kritikus fontosságúnak tartja a blokk jövőbeli jóléte szempontjából.

 

 

Németország Olaf Scholz Emmanuel Macron európai parlamenti választás Franciaország
Kapcsolódó cikkek