Közélet

Megengedte Putyin, hogy elhagyja Oroszországot az American Express

A hitelkártyacég már több mint két éve felfüggesztette tevékenységét Oroszországban, most engedélyt kapott a kivonulásra is. Ám a pontos részletek nem ismertek az American Express távozásának engedélyezése kapcsán.

Elnöki rendeletet hozott Vlagymir Putyin orosz államfő, amely feljogosítja az American Express hitelkártyacéget, hogy önként felszámolja oroszországi üzletét.

Toronto,,On,,Canada,-,October,31,,2020:,American,Express,Canada
Fotó: Shutterstock

Az amerikai vállalat még 2022 márciusában függesztette fel tevékenységét Oroszországban, amikor az Ukrajna elleni orosz invázió után számos nyugati cég vonult ki az országból. Azonban Moszkva nem könnyítette meg a cégek távozását, különösen a pénzügyi vállalkozások és a bankok esetében. Az utóbbiaknak Putyin engedélyére is szükségük van, ha bármilyen üzletet kívánnak kötni az országban – írja a Reuters.

Az a hivatalos honlapon közzétett rendeletből nem derül ki, hogy pontosan mit jelent és mikor történhet meg az American Express orosz üzletének felszámolása.

Május elején egy orosz bíróság döntése értelmében a JPMorgan és a Commerzbank eszközeit is részlegesen lefoglalták az országban. A kivonulás elnöki jóváhagyásához kötése azonban feltehetőleg a Raiffeisen számára okozza a legnagyobb fejfájást, ugyanis az osztrák pénzintézetre amerikai részről is nyomás nehezedik, mint a legnagyobb oroszországi jelenléttel bíró nyugati bankra.

 

Ukrajna Oroszország American Express
Kapcsolódó cikkek