Közélet

Meglepetésre nyáron választhatnak a britek

Rishi Sunak hamarosan bejelenti az időpontot.

A brit sajtó egybehangzó értesülése szerint Rishi Sunak miniszterelnök hamarosan bejelenti, hogy a vártnál jóval korábban, július 4-én tartják meg a parlamenti választást az Egyesült Királyságban.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg (R) and Britain's Prime Minister Rishi Sunak inspect military equipment at the Warsaw Armoured Brigade in Warsaw, Poland, on April 23, 2024. The talks of Britain's Prime Minister Rishi Sunak with his Polish counterpart Donald Tusk and NATO Secretary General Jens Stoltenberg are expected to focus on Ukraine and wider European security. While in Poland's capital, the British Prime minister will announce £500 million ($617 million) in additional military funding for Kyiv in its more-than two-year battle against Russia's full-scale invasion, his Downing Street office said in a statement. (Photo by Alastair Grant / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A BBC és a Sky News tudósítása szerint a miniszterelnök éppen most tájékoztatja a döntéséről a kormány tagjait, majd a nyilvánosság elé áll. Ha a dátum stimmel, akkor

a jövő héten feloszlatják a parlamentet.

A lépés meglepetés annak ellenére, hogy az utóbbi napokban erősödtek a pletykák, hogy ősz helyett korábban lehet az általános választás, noha a 13 éve kormányzó toryk 20 százalékpontos különbséggel kullognak az ellenzéki Munkáspárt mögött.

Sunak korábban többször is kijelentette, hogy a választást „az év második felében” tartják majd, de időpontot eddig nem mondott. Mindenki feltételezte, hogy az őszt jelent, mert időt akar adni a toryknak, hogy felzárkózzanak a Munkáspárt mögé.

A Sky News értesülése szerint azonban többen, például Oliver Dowden miniszterelnök-helyettes szorgalmazta a nyári választást.

A döntéshez hozzájárulhatott, hogy lassul az infláció, a Nemzetközi Valutaalap javította a brit gazdaság növekedési kilátásait, és az ország kilábalt a recesszióból.

A konzervatív képviselők egy része azonban nem helyesli a nyári választást, 

„őrültségnek” tartják ekkora hátrányban,

 másokat abszolút meglepetésként ért a döntés, bár a július 4-i időpont már az év második felében van.

A BBC úgy értesült, hogy további képviselők nyújtottak be bizalmatlansági indítványt Sunak ellen; a szavazáshoz 52 támogatás kellene, ez még nincs meg.

A font árfolyama nem mozdult a választási időpont bejelentésének hírére.

 

Rishi Sunak egyesült királyság Választás 2024
Kapcsolódó cikkek