Közélet

Nemcsak Gázában, Ciszjordániában is nyomul előre az izraeli hadsereg

Az egyik menekülttábort Ciszjordániában az áramtól is elvágták az izraeliek.

Nemcsak a Gázai övezetből, de Ciszjordániából is intenzív harcokat jelentett az izraeli hadsereg (IDF) szerdán, miközben egyiptomi források szerint Izrael már a Gáza övezet déli részén Rafahnál a határövezet mintegy felét ellenőrzése alá vonta.

EDITORS NOTE: Graphic content / People standing on a rooftop watch as a ball of fire and smoke rises above a building in Gaza City on October 7, 2023 during an Israeli air strike that hit the Palestine Tower building. One month after Israel was wracked by Hamas attacks, life has been upended for both the Palestinians and Israel after it launched a war of reprisal in the Gaza Strip. The October 7 attacks by Hamas militants who stormed across from Gaza and struck kibbutzim and southern Israeli areas killed 1,400 people, mostly civilians, and deeply scarred the nation. The health ministry in Hamas-run Gaza says nearly 9,500 have been killed, two-thirds of them women and children, and mostly civilians. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP) Gáza, Izrael, háború,
Fotó: AFP

A gázaiak szerint a bombázások is különösen erősek voltak, miközben az izraeli egységek drónok, helikopterek, repülőgépek és tankok tüze mellett haladtak előre.

Az IDF azt is közölte, hogy felszámoltak számos, Izraelre irányzott, kilövésre kész rakétát az újonnan elfoglalt területeken. Rafahból közben az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA szerint 800 ezer, az izraeliek szerint pedig 1 millió embert kergettek el.

Ciszjordánia is az izraeli célkeresztben

A fegyverek nem némultak el Ciszjordániában sem, ahol az izraeli csapatok folytatták a hétfőn megkezdett műveleteiket a terület északi részén, Dzseninben is. Palesztin jelentések szerint 

hétfő délután óta megszűnt az áramszolgáltatás a helyi menekülttáborban. 

A palesztin egészségügyi minisztérium nyolc halálos áldozatról számolt be, huszonnégyen megsebesültek, közülük négyen súlyosan.

A Gázát uraló Hamász októberi támadása után korábban az IDF csak az övezet ellen indított offenzívát, de úgy tűnik a háborút mára kiszélesítették Ciszjordániára is, miközben a nemzetközi közösség tűzszünetet sürget.

 

Rafah Ciszjordánia UNRWA izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek