Közélet

Rejtély: félelmetes amerikai nehézbombázók köröznek orosz földhöz nagyon közel – egyszerre két B-52-es jelent meg a radarokon

Az USA legendás bombázói jelentek meg a Balti-tenger vizei fölött. Az amerikai nehézbombázókat arra tervezték, hogy atomcsapást hajtsanak végre a Szovjetunió ellen. Most közel voltak orosz területhez.

Nem mindennapi jelenetet lehetett követni a nyilvános radarokon péntek reggeltől – hívta fel rá a figyelmet a Flightradar.

A US Air Force B-52H Stratofortress bomber, manufactured by Boeing Co., at an air base in Cheongju, South Korea, on Thursday, Oct. 19, 2023. The visit would be the first of its sort for the bomber designed to deliver long-range strikes, including those with nuclear weapons, according to Yonhap News. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg
Félelmetes amerikai nehézbombázók köröznek orosz földhöz nagy közel – egyszerre két B-52-es jelent meg a radarokon / Fotó: SeongJoon Cho/Bloomberg/Gettyimages

Bárki számára ugyanis megfigyelhető volt – viszonylag hosszabb ideig –, ahogy egyszerre két amerikai nehézbombázó, a félelmetes B-52-esek köröztek a Balti-tenger fölött, viszonylag távol a svéd partoktól és viszonylag közel Oroszország exklávéja, Kalinyingrád területéhez.

A legendás repülőgépek Angliából, a királyi légierő Fairford repülőteréről emelkedtek föl, célállomásuk és céljuk azonban ismeretlen volt. Dánián keresztül érték el a Balti-tenger vizeit, ahol nagyjából egy órán át több nagy kört is leírtak, végül visszafordultak. Hogy pontosan merre haladtak tovább, landoltak-e ismét a fairfordi bázison, azt azért nem lehet biztosan megmondani, mert egy idő után eltűnt a két hatvanéves B-52-es jele a radarokról.

Az, hogy eredetileg nyilvános volt a jelenlétük a térségben, könnyen értelemezhető egyfajta erődemonstrációnak is.   

Mit kell tudni a B52-es nehézbombázóról?

Ahogyan azt a Wikipédia szócikkében szerepel, a B–52 Stratofortress a világ egyik legismertebb nehézbombázója (a Stratofortess név egyrészt a sztratoszféra meghódítására utal, a fortress pedig erődöt jelent). A gép 1955-ben állt hadrendbe, eredetileg a 2000-es évek elején kivezették volna, de végül a típus korszerűsítése mellett döntöttek, így egészen 2045-ig állhat hadrendben. Jelenleg csak a H jelű típusok működnek.

A repülőgép kifejlesztésének elsődleges oka a Szovjetunió elleni nukleáris csapás volt. Úgy tervezték, hogy amerikai bázisokról felszállva a Szovjetunióra atomcsapást mérjen. Ugyanakkor a B52-s a nukleáris mellett alkalmas hagyományos bombák szállítására is. A világ számos pontján bevetették már,

  • az öbölháborúban,
  • Afganisztánban,
  • Vietnámban,
  • és Jugoszláviában is. 

A nehézbombázó nyolc hajtóművel rendelkezik, felszerelték radarérzékelő, radarzavaró és hamis radarjeleket kibocsátó berendezésekkel is. A világon egyedül az USA rendelkezik B-52 típusú gépekkel.

 

 

B-52 orosz atom Amerika bombázó
Kapcsolódó cikkek