BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította Karácsony Gergely újabb kérelmét – be kell fizetnie az adót

Varga Mihály szerint álhírekben a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért, a tények azonban cáfolják ezt.

„Döntött az Ítélőtábla, a főpolgármester nem mentesül az adófizetés alól” – fogalmazott Facebook-posztjában Varga Mihály. A pénzügyminiszter azt írta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét,

így a kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. 

KARÁCSONY Gergely, NAV
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól.

„Mindeközben Budapest csődben: bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt. További ötmilliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat” – írta a miniszter.

Varga Mihály megfogalmazása szerint „a baloldali álhírekben a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért, a tények azonban cáfolják ezt”. A politikus szerint az elmúlt öt évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására. 

Korábban Varga Mihály a Világgazdaságnak úgy fogalmazott, hogy 

példátlan, hogy miközben a főváros polgárai és vállalkozásai eleget tesznek az adózási előírásoknak, addig a főpolgármester fittyet hány rájuk.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy 2010-ben csupán az államadósság 3 százalékát finanszírozta a magyar lakosság, manapság ez az arány 21 százalék. Megerősítette, hogy idén 5,2 százalék lehet az éves infláció, ugyanakkor figyelmeztetett: ez a szint veszélyeket hordoz. Szerinte egyensúly nélkül a gazdasági növekedés csak látszólagos lehet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.