BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alkotmányjogász: jogsértés a migránsok miatt Magyarországot büntető, brutális bírság

A Bíróságnak minden esetben úgy kell meghatároznia a kényszerítő bírságot, hogy az egyrészt megfeleljen a körülményeknek, másrészt arányos legyen a megállapított kötelezettségszegéssel, valamint az érintett tagállam fizetési képességével – mondta Ifj. Lomnici Zoltán a Magyarországra kiszabott uniós bírsággal kapcsolatban. Az alkotmányjogász szerint az Európai Bizottság kérelmén történő hetvenszeres túlterjeszkedés ennek a követelmények semmiképpen sem feleltethető meg.

A Bíróság nem vette figyelembe, sőt, egyenesen súlyosító körülményként értékelte a hazánk Alaptörvényének tiszteletben tartása érdekében megindított, és még folyamatban lévő eljárást – mondta el ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban azzal kapcsolatban, hogy 200 millió eurós büntetést kapott Magyarország a migránsok miatt. 

migráció
migráns
Fotó: AFP

Az Európai Uniós Bíróság sajtóközleményében azt írja: Magyarország nem teljesítette a bíróságnak a befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat. Azzal kapcsolatban, hogy miért éppen mostanra időzíthették ennek a büntetésnek a kiszabását, az alkotmányjogász azt mondta az Origónak, hogy 

az ilyen ítéletek esnek klasszikusan a Justizmord körébe, nem csupán a jogbiztonságba, hanem az uniós igazságszolgáltatásba vetett hitet is megrengethetik. 

Az EU balliberális vezetése által 10 éve erőltetett bevándorláspolitikával szemben határozottan fellépő magyar nemzeti-konzervatív kormánypártok történelmi, európai szinten kimagasló győzelmet arattak a június 9-i európai parlamenti választásokon. De emellett összességében tendenciaként figyelhető meg a korlátlan bevándorlás uniós szintű támogatását elutasító, jobboldali-szuverenista politikai erők előretörése is. Brüsszel tehát lépéskényszerbe került. 

Az európai polgárok akaratát pedig újfent olyan, nem közvetlenül választott intézmények bevonásával kívánja megkerülni, mint amilyen az elmúlt években politikai aktorrá transzformálódott Európai Uniós Bírósága is, amely a Szerződésekben deklarált feladatával ellentétesen - sajnálatos módon - jelenleg Brüsszel ideológiai és politikai akaratának lelkiismeretes végrehajtójává vált.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint mindenekelőtt, már önmagában az is sokatmondó, hogy a Bíróság elfogadhatónak találta a Bizottság azon keresetlevelét, amely egyáltalán nem ismerteti az ügy előzményeként és alapjaként szolgáló, 2020. évi Bizottság kontra Magyarország ítélet kihirdetését követően elfogadott magyar rendelkezéseket, illetve azok tartalmát. Hozzátette: ami a kontextus illeti, amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy 

a nyugat-balkáni útvonalon a migrációs helyzet továbbra is fokozott, nem beszélve az orosz-ukrán háború következményeként lakóhelyüket elhagyni kényszerülő személyek jelentős számáról. Szintén értelmezhetetlen olyan tranzitzónák tekintetében a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz való hozzáférés „korlátozásáról” beszélni, amelyek már régóta nem működnek. 

 

Budapest, 2024. január 10.Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője a budapesti Bem téren tartott sajtótájékoztatón 2024. január 10-én. A CÖF-CÖKA szolidaritást vállal a lengyel Gazeta Polska közel 500 civil klubja, a keresztény-nemzeti-konzervatív eszmeiség mellett.MTI/Lakatos Péter
Ifjabb Lomnici ZoltánFotó: Lakatos Péter/MTI

Az alkotmányjogász szerint az is sokatmondó tény, hogy a Bíróság nem vette figyelembe, sőt, egyenesen súlyosító körülményként értékelte a hazánk Alaptörvényének tiszteletben tartása érdekében megindított, és még folyamatban lévő eljárást. Az alkotmányjogász elmondta: ami a bírságot illeti, annak világos, Szerződésekben rögzített követelményei vannak. Egyrészt, a kényszerítő bírság kiszabása főszabály szerint csak akkor igazolt, ha a korábbi ítéletben foglaltak teljesítésének elmulasztásán alapuló kötelezettségszegés a tényállásnak a Bíróság általi vizsgálatáig fennmarad. Erről – mint ahogyan arról korábban már szó esett – többek között a tranzitzónák esetében sem beszélhetünk. Nem zárójelbe téve azt a tényt sem, hogy az EUMSZ 260.cikk bekezdése nem határoz meg konkrét határidőt az Európai Bíróság ítéletben foglaltakat teljesítésére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.