BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 848. napja – Ukrajna most már leülne tárgyalni Oroszországgal

null
Összefoglaló:

Az ukrán elnök kabinetfőnöke közölte, Ukrajna leülne tárgyalni Oroszországgal a következő nemzetközi konferencián, amelyen a béketárgyalások menetét dolgoznák ki. A Kreml azonban többször is világossá tette, hogy nem áll szándékában részt venni az ukrán béketervezetben – írta meg a a Bloomberg

Fotó: AFP

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy 92 ország részvételével tartottak békekonferenciát Svájcban a múlt héten, Vlagyimir Putyin orosz elnököt azonban nem hívták meg, igaz, ahogy korábban nyilatkozott: nem is vett volna részt rajta, ugyanis időpocsékolásnak tartja a konferenciát. Putyin korábban azt szabta feltételül, hogy 

Ukrajna először adja át négy keleti régióját Oroszországnak, valamint mondjon le NATO-csatlakozási ambíciójáról. 

Moszkva legfontosabb szövetségese, Kína pedig lemondta a részvételt. Oroszország más szövetségesei – például India és a Dél-afrikai Köztársaság – részt vettek a találkozón, de még miniszteri szinten sem képviseltették magukat. Brazília csak megfigyelő volt. Szaúd-Arábia pedig arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek fel kell készülnie a „nehéz kompromisszumra”, hogy véget vessen a konfliktusnak. A Bloomberg szerint Ukrajna globális fellépése falba ütközik, mivel a csúcstalálkozó céljai elmaradtak. Ennek ellenére Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója sikeresnek minősítette a találkozót. Közölte, hogy a múlt hét végén tartott svájci békecsúcs után munkacsoportokban folytatódhat a fegyverszünet előkészítése.

Ez mind része egy közös tervnek, amelyet számos ország támogat majd

– mondta Jermak. Hozzátette, lehetséges lesz, hogy a tárgyalásra meghívják Oroszország képviselőit is.

„A második csúcstalálkozó reprezentatívabb lesz” – mondta a főtanácsadó, hozzátéve, hogy a háború lezárását és a vele járó válságok rendezését célzó döntések meghozatalára törekednek. Azt is mondta, hogy Ukrajna „realista” és nyitott más nemzetek véleményére és a „felelős országok” egyesítésére törekszik a Volodimir Zelenszkij béketerve, amely megköveteli az orosz csapatok teljes kivonását Ukrajna területéről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.