BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilép az Európai Néppártból a KDNP, ha felveszik a Tiszát

A kereszténydemokraták sem Magyar Péter személyét, sem a Tisza Pártot nem tudják elfogadni az EPP tagjaként.

Ha Magyar Pétert vagy pártját felveszik az Európai Néppártba (EPP), akkor a KDNP kénytelen lesz távozni – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Budapesten.

SEMJÉN Zsolt; WEBER, Manfred; HÖLVÉNYI György
Semjén Zsolt és Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője / Fotó: Máthé Zoltán

Semjén Zsolt és a KDNP európai parlamenti képviselője Hölvényi György a karmelita kolostorban tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével, majd ezt követően a sajtó képviselőinek elmondta: nagyon őszinte és korrekt beszélgetést folytattak, amelyen sok kérdést érintettek.

A kereszténydemokrata politikusok világossá tették, hogy 

Magyar Péter személye a KDNP számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártét pedig az Európai Néppártba.

Semjén Zsolt kiemelte: a KDNP-nek nyolcvanéves története van, a Tisza Pártnak nyolcvannapos.

A politikus szerint ez a szituáció érzelmileg is nehéz, ugyanis az EPP-hez tartozás identitás kérdése is a KDNP-nek. Arra is emlékeztetett, hogy a KDNP az Európai Néppárt mindkét korábbi elődjénél teljes jogú tag volt. Előbb Antall József egykori miniszterelnök, utóbb Helmut Kohl egykori német kancellár invitálta a kisebbik magyar kormánypártot az EPP elődszervezeteibe.

Elmondása szerint az EP legnagyobb frakciójában a KDNP hangot tud adni a magyar nemzeti szempontoknak. Hozzátette, hogy szembeötlő az a szempont, amit az EPP képvisel, mely szerint hét képviselő az hét képviselő, márpedig nem mindegy a néppártnak hány képviselője van.

Az orosz-ukrán háboirú is a terítékre került

Az orosz-ukrán háborúról is szó esett a megbeszélésen, melynek során Semjén Zsolt és Hölvényi György megerősítették a magyar álláspontot: 

Magyarország a béke oldalán áll, és kulcskérdés a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete.

Semjén Zsolt Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester KDNP-t érintő kijelentéséről elmondta, hogy kiváló városvezetőnek tartja a politikust és egy helyi dolog vol, ami történt.

Elmondta azt is, hogy beszélt Cser-Palkoviccsal telefonon, aki nagyon korrekt levelet írt. A KDNP elnöke szerint az ominózus műsorban a székesfehérvári polgármester nem fejezte be a mondatot, és azt a média felkapta.

Mint mondta, a polgármesternek abban igaza van, hogy Székesfehérváron lehetne erősebb a KDNP, ezen dolgozni fognak a jövőben. Kitért arra is, hogy amióta Latorcai Csaba a főtitkár a KDNP-nél, száz új pártszervezet alakult és több mint ezren léptek be a pártba. Semjén Zsolt a jövőre nézve harmonikus együttműködésre számít Székesfehérváron.  

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.