Közélet

Macron nemzetközi koalíciót szeretne katonai kiképzők küldésére Ukrajnába

Nemzetközi koalíciót véglegesítene Franciaország Ukrajna támogatására. Emmanuel Macron francia elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján legitimnek minősítette Ukrajna ez irányú kérését. 

Emmanuel Macron francia elnök pénteken bejelentette, hogy szeretne véglegesíteni egy nemzetközi koalíciót olyan országokkal, amelyek készek katonai kiképzőket küldeni Ukrajnába, de nem nevezte meg őket.  

Franciaország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát minden fórumon – jelentette ki Macron / Fotó: AFP

„Több partnerünk már beleegyezését adta, és a következő napokban véglegesíteni fogjuk a koalíciót” – mondta a francia államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján, legitimnek minősítve Ukrajna ez irányú kérését.  

Emmanuel Macron kérdéssel válaszolt Oroszország azon kijelentésére is, amely szerint ezek a kiképzők legitim célpontok lesznek: „Kik lennénk mi, ha engednénk Oroszország felhívásainak vagy fenyegetéseinek?”

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy Franciaország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát minden fórumon, mindenekelőtt európai szinten, hogy megpróbálja elérni az uniós csatlakozási tárgyalások tényleges elindítását a hónap végéig.

 

Volodimir Zelenszkij nemzetközi koalíció Emmanuel Macron Franciaország
Kapcsolódó cikkek