BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megakadályozná az eszkalációt Izrael és a Hezbollah között az USA

A feszültség egyre fokozódik a libanoni határnál is, ám a gázai tűzszünet erre is megoldást jelenthet.

Azon dolgozik az Egyesült Államok, hogy megakadályozza az összecsapások kiszélesedését Izrael és az Irán támogatását élvező libanoni Hezbollah milícia között – mondta Amos Hochstein, az amerikai elnök különmegbízottja kedden Bejrútban.

LEBANON-JADRA-ISRAEL-BORDER-TENSIONS izrael
Fokozódik a feszültség Izrael és Libanon határán / Fotó: Northfoto

A diplomata erről a Nabih Berrivel, a libanoni parlament elnökével folytatott egyeztetése után beszélt, hozzátéve, hogy a gázai tűzszünetet célzó terv a libanoni–izraeli határon zajló összecsapásokra is kedvező hatással lenne, a többi között lehetővé tenné a határ mindkét oldaláról kitelepítettek visszatérését lakhelyeikre.

A térségben dúló harcok miatt mintegy 150 ezren hagyták el otthonaikat.

Egyre súlyosabb összecsapások

Az október elején a Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael között kitört háború kezdete óta rendszeresek az összecsapások az izraeli–libanoni határ menti térségben is.

„Az utóbbi hetekben a harcok újabb kiszélesedését láthattuk, Joe Biden pedig el szeretné kerülni az újabb eszkalációt; erre törekszünk” – mondta újságírók előtt Hochstein, aki szerint azonban a térségben súlyos a helyzet.

A tervek szerint a különmegbízott Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnökkel és Abdallah Bouhabib külügyminiszterrel is megbeszéléseket folytat.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) vezetője, Aroldo Lázaro szintén az összecsapások elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.