BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hezbollah közel kétszáz rakétát zúdított Izraelre megtorlásként

A terrorszervezet egész szerdán megtorló csapásokat hajt végre a libanoni határról: délutánra közel kétszáz rakétát lőttek Izrael északi területeire, melyek többségét sikerült a becsapódás előtt megsemmisíteni. A Hezbollah szerint az egyik napokban megölt, magas rangú parancsnokuk halálát torolják meg.

A Hezbollah több mint 170 rakétát és több drónt lőtt ki szerdán Izrael északi részére – a támadássorozat egy megtorlás, mivel pár nappal korábban egy izraeli légicsapás megölte a terrorcsoport egyik magas rangú parancsnokát. Az október 7-én kitört konfliktus óta ez volt a Hezbollah legnagyobb támadása, amelyet a libanoni határról indított.

A Hezbollah közel kétszáz rakétát zúdított Izraelre megtorlásént / Fotó: AFP

Az egymást követő támadások szerda reggel kezdődtek, amikor legalább 90 rakétát lőttek ki Észak-Izrael több területére, köztük Tiberiasra, és több tízezer embert kellett óvóhelyekre küldeni. Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint ezután 

további hetven rakétát indítottak a Meron-hegy környékén, ahol egy légiforgalmi irányító bázis található. 

Tíz további rakétát lőttek ki egy kibucra, és egy irányított páncéltörő rakéta csapódott be a Plasan nevű páncélozottjármű-gyárba. Libanon területéről több drónt is indítottak, melyeket nyílt területekre irányítottak – írta a The Times of Israel. Az IDF közlése szerint a legtöbb rakétát sikerült becsapódás előtt megsemmisíteni.

Israel army says about '90 projectiles' fired from Lebanon
Abdallah (jobbra) jó viszonyt ápolt a januárban megölt Visszam al-Tavillal (balra), aki a Radvan parancsnokhelyettese volt / Fotó: AFP

Szerencsére a támadásokban személyi sérülés nem történt, de több rakéta becsapódása is tüzet okozott. A Hezbollah vállalta a felelősséget az egész napos rakétazáporért, azt állítva, hogy több izraeli katonai helyszínt is célba vettek. A terrorszervezet szerint 

a támadások válaszul szolgáltak egy kedd esti izraeli csapásra, melyben megölték Taleb Abdullah főparancsnokot és három másik Hezbollah-tagot.

Az Abdallah elleni támadást az izraeli hadsereg is megerősítette és magára vállalta. Abdullah a Hezbollah Nasr egységét irányította, amely a dél-libanoni három regionális hadosztály egyike. Az IDF szerint Abdullah volt a Hezbollah „legrangosabb” parancsnoka, akit október 7. óta semlegesítettek. A terrorvezér számos Észak-Izraelt ért támadás mögött állt. Abdullah korábban is részt vett már nagyobb terrorcselekményekben, meglehetősen aktív volt már a 2000-es években is. Abdallah jó viszonyt ápolt a januárban megölt Visszam al-Tavillal, aki a Radvan parancsnokhelyettese volt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.