BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Nagy pompával ünnepelték Londonban a királyt, de minden szem Katalinra szegeződött

Katonai pompával ünnepelték meg Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját. A brit uralkodók születésnapi ceremóniája, a Trooping the Colour 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Az időjárás idén csak részben kedvezett a nagyszabású, szabadtéri ünnepségnek.

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját. A brit uralkodók hivatalos születésnapi ceremóniája, a Trooping the Colour – a csapatzászlók stilizált bemutatása a hadsereg alakulatainak – 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

A Trooping the Colour a brit uralkodók hivatalos születésnapi ceremóniája / Fotó: AFP

 

Miért mindig nyáron tartják a brit uralkodók születésnapját?

VII. Eduárd születésnapja – III. Károlyéhoz hasonlóan – novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan nagyszabású szabadtéri rendezvények megtartására, ezért helyezték át júniusra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt. Az elgondolás ezúttal csak félig vált be: a szombati ünnepség hűvös, időnként napos időben kezdődött, viszont szakadó esőben ért véget. 

III. Károly király második alkalommal vett részt uralkodóként a Trooping the Colour ceremóniáján. 

Édesanyja, II. Erzsébet királynő 2022 szeptemberében, életének 97., uralkodásának 71. évében hunyt el, és halálának pillanata óta III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója.

születésnap
Az uralkodó hivatalos születésnapi ceremóniáján részt vett az orvosi kezelés alatt álló Katalin hercegnő is / Fotó: AFP

 

A középpontban: Katalin

A figyelem azonban ezúttal jórészt Katalinra, Vilmos trónörökös feleségére összpontosult, aki karácsony óta most vett részt első ízben nyilvános eseményen. Szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy a walesi hercegnő részt tud-e venni a szombati ünnepségen, Katalin előző este jelentette be személyes üzenetében, hogy jelen lesz a ceremónián. Hozzátette: reméli, hogy a nyár folyamán néhány további nyilvános eseményen is részt vehet.

A 42 esztendős hercegnő januárban hasüregi műtéten esett át, és március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül, mivel a műtétje utáni tesztek daganatos elváltozást mutattak ki. Péntek esti újabb tájékoztatásában Katalin úgy fogalmazott: 

a kezelése jól halad, de nincs még túl a betegségen, és a gyógykezelés várhatóan további néhány hónapig eltart.

Hintón érkeztek

A szombati ünnepség helyszínére, a lovastestőrség laktanyájának gyakorlóterére – Horse Guards Parade – a hercegnő és három gyermeke hintón érkezett, csakúgy, mint a király és felesége, Kamilla. A csaknem kétórás ceremónia után a királyi család tagjai visszatértek a Buckingham-palotába, és a hagyományoknak megfelelően a palota teraszáról köszöntötték az ünnepségre összegyűlt százezres tömeget. Az eseményt a brit királyi légierő (RAF) repülőgépeinek és helikoptereinek tisztelgő átrepülése zárta.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.