Extra

Most érkezett: műtétje óta először tettek közzé fotót Katalin hercegnőről

Katalin walesi hercegnő tavaly december óta egyetlen hivatalos programon sem vett részt. Állapotáról számtalan találgatás kering.

Először tettek közzé hivatalos fotót januári műtétje óta Katalin walesi hercegnőről, Vilmos brit trónörökös feleségéről. A fényképen, amelyet a Kensington-palota – Vilmos és Katalin londoni hivatala – hozott nyilvánosságra vasárnap, a mosolygó hercegnő három gyermeke, György és Lajos herceg, valamint Sarolta hercegnő társaságában látható, amint egy kerti széken ül. 

Fotó: AFP

A képhez csatolt rövid nyilatkozatban Katalin köszönetet mond azokért a jókívánságokért, amelyeket az elmúlt két hónapban kapott. A fotót a palota tájékoztatása szerint Vilmos készítette. 

Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a 42 éves hercegnőn tervezett, sikeres hasüregi műtétet hajtottak végre. Az akkori tájékoztatásban a palota nem tért ki a beavatkozás okára, 

de valószínűtlennek nevezte, hogy a walesi hercegnő a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához. 

Katalin január 29-én távozott a London Clinic nevű magánkórházból, és jelenleg a család windsori rezidenciáján lábadozik. A Kensington-palota azóta sem közölt részleteket a műtét okáról, jóllehet azt hangsúlyozta, hogy Katalint nem daganatos megbetegedéssel kezelték. 

A walesi hercegnő tavaly december óta egyetlen hivatalos programon sem vett részt. Állapotáról a brit sajtóban és a közösségi médiafelületeken számtalan találgatás kering, 

de a palota ezek közül egyet sem erősített meg, és az udvar részéről nem hangzott el utalás arra sem, hogy mikorra várható Katalin első nyilvános programja. 

A minap komoly zavar keletkezett az erről szóló hivatalos kommunikációban, miután a brit védelmi minisztérium közzétette Katalin 75 esztendős apósa, III. Károly király idei hivatalos születésnapi rendezvénysorozatának programját, és ebben az szerepelt, hogy a walesi hercegnő jelen lesz a Trooping the Colour nevű színpompás katonai parádé június 8-án esedékes főpróbáján. 

A hercegnő műtétje óta ez volt az első olyan hivatalos bejelentés, amely arról szólt, hogy a trónörökös felesége jelen lesz egy nyilvános programon. Az udvar azonban nem erősítette meg hivatalosan a londoni védelmi minisztérium közleményét, és a tárca végül törölte a programismertetőből a hercegnő részvételéről szóló részt. A Kensington-palota illetékese az eset után hangsúlyozta: egyelőre nincs is abban a helyzetben, hogy megerősíthesse a hercegnő részvételét bármilyen nyilvános eseményen, tekintettel arra, hogy Katalin továbbra is lábadozik. 

III. Károly királyt ugyancsak január óta daganatos megbetegedéssel kezelik, és – jóllehet az államfői tisztségével járó feladatokat ellátja – jelenleg ő sem vesz részt nyilvános programokon.


 

katalin hercegnő műtét királyi család
Kapcsolódó cikkek