BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin figyelmeztette Dél-Koreát: nagy hibát követnének el, ha felfegyvereznék Ukrajnát

Az orosz államfő szerint kénytelenek lennének támogatni Phenjant, ha Szöul Ukrajna katonai támogatása mellett döntene. Putyin hangsúlyozta, hogy amennyiben Dél-Korea úgy döntene, hogy felfegyverzi Ukrajnát, Oroszország kénytelen lenne Szöul számára kellemetlen döntéseket meghozni.

Vlagyimir Putyin figyelmeztette Dél-Koreát, hogy nagy hibát követne el, ha fegyverekkel támogatná Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban. Az orosz államfő arra reagált, hogy Szöul jelezte, fontolgatja Ukrajna hadi támogatását, válaszul Oroszország és Észak-Korea új megállapodására, miszerint kisegítik egymást katonai agresszió esetén.

Putin says Israeli actions in Gaza 'total destruction of civilian population', Putyin
Putyin figyelmeztette Dél-Koreát: nagy hibát követnének el, ha felfegyvereznék Ukrajnát / Fotó: Anadolu via AFP

Putyin vietnámi látogatása során fogalmazta meg, hogy Moszkva olyan döntéseket hozhat, amelyek nem tetszenének Dél-Korea jelenlegi vezetésének, ha Szöul fegyvereket szállít Kijevnek. Ezt követően Dél-Korea elnöki hivatala bejelentette, hogy különböző lehetőségeket mérlegel Ukrajna felfegyverzésére, attól függően, hogy Oroszország hogyan kezeli a kérdést – írja a BBC.

Putyin figyelmeztetett, hogy Moszkva kész felfegyverezni Phenjant, ha az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is fegyverekkel látják el Ukrajnát.

Az Egyesült Államok és Japán is aggodalmának adott hangot Oroszország és Észak-Korea új megállapodása miatt. John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, valamint Yoshimasa Hayashi, Japán kormányszóvivője is elítélte a megállapodást, és figyelmeztettek annak régiós és globális következményeire.

Az orosz elnök szerint a NATO agresszív lépései miatt módosítani kell országa nukleáris doktrínáját. A jelenlegi alapelv szerint Oroszország csak akkor vethet be atomfegyvert, ha válaszcsapás miatt szükséges, vagy az ország egzisztenciális fenyegetettségbe kerül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.