BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin: nekünk miért nincs jogunk fegyvereket telepíteni, mint ahogy ellenünk teszik?

Az orosz elnök szerint ugyanannyi joguk van felkészülni a csapásmérésre, mint Ukrajna szövetségeseinek. Putyin azt is elmondta, hogy szerinte Ukrajna veszteségei ötször nagyobbak, mint Oroszországéi.

„Ukrajna visszatéríthetetlen veszteségei a különleges hadművelet során ötször nagyobbak, mint Oroszországéi – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a külföldi hírügynökségek vezetőivel Szentpéterváron tartott találkozón. – Ha a visszatéríthetetlen veszteségekről, a nem visszatéríthető veszteségekről beszélünk, akkor az arányuk egy az öthöz” – mondta Putyin, szerinte az ukrán hadsereg havonta mintegy 50 ezer embert veszít.

Putin says Israeli actions in Gaza 'total destruction of civilian population', Vlagyimir Putyin
Putyin: nekünk miért nincs jogunk fegyvereket telepíteni, mint ahogy ellenünk teszik? / Fotó: Anadolu via AFP

Úgy vélekedett, hogy az Ukrajnában megkísérelt totális mozgósítás éppen ezzel függ össze. Közölte, hogy 

ukrán fogságban 1348 orosz, orosz fogságban pedig 6465 ukrán katona van. 

Azt mondta, hogy a háborúban legkevesebb 30 orosz újságíró vesztette életét. Azzal vádolta meg Kijevet, hogy a szó szoros értelmében halálra kínozta a börtönben Gonzalo Lira amerikai újságírót.

Arra figyelmeztetett, hogy a nyugati országok részvételével Oroszország ellen végrehajtott csapások az Oroszország elleni közvetlen háborút jelentik, amire Moszkva reagálni fog. „Azon gondolkodunk a témában, hogy ha valaki lehetségesnek tartja, hogy ilyen fegyvereket háborús övezetbe szállítson azért, hogy csapást mérjenek velük a területünkre, és problémát okozzanak nekünk, akkor

nekünk miért nincs jogunk az ugyanilyen kategóriájú fegyvereinket a világ azon régióiba szállítani, ahol csapásokat mérnek azoknak az országoknak az érzékeny létesítményeire, amelyek ezt Oroszország ellen teszik”

– nyilatkozott az orosz elnök.

Németországgal kapcsolatban egyebek között elmondta, hogy a német tankok megjelenése ukrán földön „erkölcsi és etikai sokkot” okozott Oroszországban, a rakéták Kijevnek való szállítása pedig végleg tönkre fogja tenni az orosz–német kapcsolatokat. Álláspontja szerint Németország a második világháború után soha nem volt teljesen szuverén, 

a jelenlegi német vezetésből senki sem védi a német nép érdekeit, és Németország mind védelmi, mind információs téren az Egyesült Államoktól függ.

Oroszországban egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy meddig kell tűrni Moszkvának, hogy az ukránok nyugati fegyverekkel támadják az ország területét. Egyesek szerint a Nyugat a saját háborúját vívja Ukrajnán keresztül, viszont Oroszország nem lőhet vissza Németországra vagy Romániára. Lehetséges, hogy Moszkva mégis megtalálta a módját, hogy világháború nélkül csapjon le a Nyugatra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.