BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin titkos ügynökei eláraszthatják Németországot

A németek meg vannak győződve arról, hogy több orosz kém is él köztük. Németország Alkotmányvédelmi Hivatala szerint ugyanis nagyon magas a veszélye annak, hogy Putyin titkos ügynökei a német polgárok között dolgoznak és élnek.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal hivatal szerint 

nagyon magas a veszélye annak, hogy orosz kémek lepik el Németországot. 

A Bild szerint Vlagyimir Putyin titkosügynökei legálisan tartózkodnak Németországban, lakóhelyüket pedig hírszerzési központokként használják, ahonnan kémtámadásokat indítanak nagykövetségek ellen. A német lap szerint megpróbálják behálózni a politikusokat és a nagy cégeket, hogy háttérinformációkat tudjanak meg.  

Fotó: AFP

Viszont az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint a nyugati szankciók megnehezítik a titkos ügynökök munkáját. Az orosz nagykövetség számos hírszerző alkalmazottját már kiutasították az országból, és öt konzulátusból négyet be is kellett zárni, csak a berlini nagykövetség és a bonni főkonzulátus működik még.

Oroszország egyre inkább támaszkodik a hamis személyazonossággal beszivárgott ügynökökre.

A német lap szerint úgy tűnhet, hogy sokak a német társadalom részét képezik, normális állásuk és akár családjuk is van, de közben az orosz titkosszolgálatnak dolgoznak. Az Alkotmányvédelmi Hivatal jelentése leszögezi, hogy Oroszország „utazó parancsnoki tiszteket, úgynevezett illegálisokat, azaz hamis személyazonossággal becsempészett embereket” használ a németországi hírszerzési hadműveletekre, legfőképpen a hekkertámadásokra.

Április elején több német szövetségi intézményt is hekkertámadás ért, melyeket a gyanú szerint oroszbarát csoportok indíthattak. 

Berlinben például a tartomány történetének legnagyobb szabású támadását regisztrálták 

a szenátus – a helyi kormány – oldalai és a Berlin.de kormányzati portál ellen. A főváros körül elterülő Brandenburg tartományban egy sor online ügyintézési szolgáltatás is leállt. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.