BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új ijedelem van: hatalmas vakcinabeszerzésről döntött az Európai Unió

Egyre többször hallani róla, hogy a madárinfluenza vírusa embereket fertőz. A betegség ismert formái az emberre nem kritikusak, illetve ember és ember között nem is terjed. A kutatók ennek ellenére tartanak a vírus mutálódásától. Egy mexikói férfi és egy indiai kisgyerek már elkapta a betegség egy új variánsát, a férfi belehalt a fertőzésbe.

Az Európai Unió 665 ezer adag madárinfluenza elleni oltóanyagot rendelt, de a jövőben akár 40 millió vakcina is érkezhet az EU-ba – erről az unió egészségügyi biztosa, Sztella Kiriakídisz beszélt, hangsúlyozva, hogy a közösség nem kockáztathatja meg egy újabb járvány kirobbanását.

Avian influenza research, conceptual image. (Photo by DIGICOMPHOTO/SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / Science Photo Library via AFP)
Fotó: AFP

A madárinfluenzával kapcsolatos félelmek azután kezdtek erősödni, hogy a világ több országából jelentettek emberi fertőzéseket – írta meg a Bild.

Indiában egy négyéves gyerek kapta el a madárinfluenzát. Még januárban lázzal, nehéz légzéssel és hasi fájdalommal vitték orvoshoz, a kisgyereket, aki négy hétre az intenzív osztályra került. Néhány nappal később ismét kórházba kellett szállítani, ahol intubálták. Végül a gyereknél kimutatták a madárinfluenzát. A kórházat legközelebb május 1-jén hagyhatta el, de továbbra is oxigént kell kapnia.

A beteg valószínűleg csirkéken keresztül kapta el a betegséget, az kiderült, hogy a tünetek jelentkezése előtt érintkezett az állatokkal. A környezetében más embernél nem jelentkeztek tünetek, és a vizsgálatok sem találták a betegség nyomait. Ez utóbbi információ azt feltételezi, hogy 

a madárinfluenza nem terjed emberek között.

Oltással akadályoznák meg, hogy a madárinfluenza világjárvánnyá fejlődjön

A veszélyeztetett állatok környezetében dolgozók beoltását tervezi az Egyesült Államok és Európa több országa is, hogy megakadályozza a H5N1 madárinfluenza világjárvánnyá fejlődését. Szakértők szerint a lépés elkerülhetetlen a madárinfluenza terjedésének megfékezésére, míg mások szerint a kockázatok beható elemzése nélkül korai a kötelező vakcinázásról beszélni. A felkészülés viszont elengedhetetlen.

 

Megvan a madárinfluenza első halálos áldozata

Az indiai gyerek ugyan túlélt, de 

egy 59 éves mexikói férfi belehalt a betegségbe. 

A WHO erősítette meg, hogy a madárinfluenza egy új variánsa végzett a férfival. Ez az első eset, hogy a vírusnak ez a változata emberéletet követelt.

A szakértők attól tartanak, hogy a madárinfluenza mutálódhat addig, hogy veszélyesebb legyen az emberre, és akár terjedjen is közöttünk. A katasztrófa megelőzésére már most fejlesztik a vírus elleni oltásokat. Ezekből rendelte meg a 665 ezer vakcinát az EU.

Az oltóanyagok első szállítmánya Finnországba érkezik, ahol tavaly nyáron 120 ezer rókát és nercet kellett leölni, hogy meggátolják a madárinfluenza terjedését.

Sztella Kiriakídisz kiemelte, hogy 

a leszerződött vakcinákon felül 40 millió adag oltóanyagra írt alá az unió szerződést. 

Hozzátette, hogy emellett az egyes tagállamok önállóan is gondoskodhatnak a beszerzésről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.