BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 868. napja – ENSZ: a Kijev elleni brutális támadás megmutatta, hogy Moszkva nem akar békét

Russia Massively Attacked Kyiv With Missiles On July 08, 2024
Összefoglaló:
Russia Massively Attacked Kyiv With Missiles On July 08, 2024

Az orosz-ukrán háború 868. napja – ENSZ: a Kijev elleni brutális támadás megmutatta, hogy Moszkva nem akar békét

Elítélték Oroszországot a gyermekkórház elleni támadás miatt az ENSZ-ben. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Élesen elítélték Oroszországot  a kijevi gyermekklinikát ért előző napi rakétatámadás miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgősséggel összehívott ülésén. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet arról beszélt, hogy ez a támadás is azt mutatja, Moszkva nem akar békét. A Franciaországot képviselő Nicolas de Riviere a nemzetközi jog botrányos megsértésének nevezte a támadást, amely rákerül az Oroszország által elkövetett háborús bűntettek listájára. Barbara Woodward brit ENSZ-nagykövet pedig az orosz támadások hitványságát ostorozta. 

Russia Massively Attacked Kyiv With Missiles On July 08, 2024
Fotó: NurPhoto / AFP

A Biztonsági Tanácsában szintén állandó tagsággal rendelkező Kína ismételten a tárgyalások megkezdésére szólított fel a konfliktus lezárása érdekében. Fu Cung kínai diplomata szorgalmazta, hogy Oroszország és Ukrajna mutassa meg, hogy megvan bennük a politikai szándék a közeledésre, hogy mielőbb megkezdhessék a béketárgyalásokat. Szerhij Kiszlicja ukrán ENSZ-nagykövet azzal vádolta Oroszországot, hogy 

szándékosan vesz célba olyanokat, akik minden társadalomban a lakosság legkiszolgáltatottabb rétegének számítanak. 

„Egy (nemzetközi jogi) védettséget élvező kórház elleni szándékos támadás háborús bűntettel ér fel, amelynek elkövetőit felelősségre kell vonni” – jelentette ki Joyce Msuya, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának főtitkárhelyettese. Felhívta a figyelmet arra az aggasztó tendenciára, amely szerint az orosz erők szisztematikusan támadják az ukrán kórházakat és a polgári infrastruktúra egyéb létesítményeit. 

Hétfőn érte találat az ukrán főváros egyik gyermekkórházát, legkevesebb két ember, köztük egy orvos életét vesztette, és további 32 ember megsebesült, köztük nyolc gyerek. 

Az épület is súlyos károkat szenvedett. Az orosz támadást több ország és nemzetközi szervezet is elítélte. Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője saját elemzéseikre hivatkozva azt közölte, nagy valószínűséggel egy orosz rakéta közvetlen találata okozta a gyermekkórházra mért csapást. 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő viszont kedden újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország nem támad polgári célpontokat Ukrajnában, a kijevi gyerekkórház közelében egy ukrán rakétaelhárító rakéta csapódott be. 

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a BT ülésén úgy fogalmazott: ha valóban orosz rakétacsapásról lett volna szó, akkor semmi nem maradt volna a kórház épületéből, és az összes gyerek, valamint a felnőttek többsége nem megsebesült, hanem meghalt volna. Az orosz diplomata szerint Kijev propagandakampányt folytat a gyerekkórházat ért találattal kapcsolatban. 

Orbán Viktor kormányfő kedden úgy fogalmazott, hogy 

A tegnapi Kijev elleni tragikus és szörnyű támadás igazolta a félelmeinket: ahogyan az várható volt, az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett

Joe Biden amerikai elnök hétfőn este arról beszélt, hogy az Ukrajnában a napokban végrehajtott rakétatámadások, köztük a kijevi gyermekkórházra mért csapás, szörnyű emlékeztetői Oroszország brutalitásának.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.