BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biden új légvédelmi egységeket ígért Ukrajna megsegítésére

Öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látják el Ukrajnát a következő egy évben. Biden újból elmondta, hogy Oroszország semmiképpen nem nyerheti meg ezt a háborút, és a cél az, hogy Ukrajna szabad és független ország maradjon.

Joe Biden bejelentette, hogy a NATO-tagországok öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látják el Ukrajnát, miközben a vezetők megkezdték a NATO-csúcstalálkozót Washingtonban. A szövetség jelenlegi célja, hogy Ukrajna visszafordíthatatlanul rálépjen a NATO útjára. Az új védelmi rendszerről szóló ígéret egy nappal azután érkezett, hogy halálos rakétacsapást mértek egy kijevi gyermekrákkórházra.

NATO 75th Anniversary Celebratory Event, Ukrajna
Biden új légvédelmi egységeket ígért Ukrajna megsegítésére / Fotó: AFP

Ukrajna több száz további elhárító egységet kap a következő évben, ezzel segítve a légvédelmet orosz rakétákkal szemben – nyilatkozta az amerikai elnök. Biden szerint Vlagyimir Putyin az ukrajnai konfliktus 2022-es kitörése előtt azt hitte, hogy a NATO össze fog omlani, de „ma erősebb, mint valaha volt”. 

Ukrajna szabad és független ország marad. Oroszország nem fog győzni

– mondta Biden a NATO-csúcstalálkozón. Zelenszkij késő éjszakai beszédében arra buzdította az Egyesült Államok politikai vezetőit, hogy ne várják meg a novemberi elnökválasztás eredményét, erőteljesen lépjenek fel országa megsegítésére. „Mindenki a novembert várja. Az amerikaiak, Európa, a Közel-Kelet, az egész világ a novembert várja. Igazából Putyin is erre vár” – idézte az ukrán elnököt a The Guardian. 

Itt az ideje kilépni az árnyékból, erős döntéseket hozni, nem várni novemberre

– nyilatkozta Zelenszkij. A közepes hatótávolságú Patriot és SAMP/T légvédelmi rendszerek mellett az Egyesült Államok és szövetségesei azt mondták, hogy több tucat rövidebb hatótávolságú taktikai rendszert bocsátanak Ukrajna rendelkezésére, köztük az amerikai-norvég gyártmányú NASAMS-t, az Egyesült Államokban gyártott Hawks és Iris rendszereket és német Gepard rakétákat.

Emmanuel Macron francia elnök szerint Németország és az Egyesült Államok a két fő ország, amely ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását. A francia államfő szerint a washingtoni csúcstalálkozón sem születik döntés a kérdésben, valamint hogy Németország talán még az Egyesült Államoknál is szkeptikusabb Kijev NATO-kilátásaival kapcsolatban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.