Logisztika

Sztrájkhelyzet a földön és a levegőben

A Malév­nál sztrájk helyett tárgyalnak, a Hungaro­Controlnál viszont hiába állapodtak meg még évekkel ezelőtt az érdekképviseletekkel, mégis munkabeszüntetés jön.

Nehéz napokat él át a magyarországi légi közlekedés, miután több fronton is kiéleződött a helyzet a munkavállalói oldalon az elmúlt napokban. Először a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér csomagkezelésének mintegy felét lebonyolító Malév Ground Handling Zrt. (MGH) dolgozói hirdettek sztrájkot hétfő hajnalra, amelyet végül lefújtak. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a régóta fennálló feszültség megoldódott volna, úgy tudjuk, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke, Csorba Attila tegnap hosszan egyeztetett a cég vezetésével.

A LESZ az MGH mintegy 120 munkavállalóját képviseli, ez az állomány a budapesti reptér földi kiszolgáló személyzetének körülbelül a 40 százalékát adja. A vállalat mellett a Celebi és a Menzies biztosít még ilyen jellegű tevékenységet.

Fotó: MTI/Balaton József

A szakszervezet egyebek mellett 15 százalékos béremelést és kedvezőbb munkaidő-beosztást szeretne kiharcolni. Az MGE ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy még a sztrájkfenyegetés előtt intézkedett egy két részletben történő – március 1-jétől bruttó 10 ezer forintos alapbéremelés, május 1-jétől pedig bruttó 20 ezer forintos teljesítménybér-emelés –, összességében több mint 10 százalékos béremelésről, amelyben a dolgozók 95 százaléka részesül. Úgy tűnik, ez az ajánlat egyelőre kevés az alkuhoz.

Felfokozott a helyzet a teljes egészében állami tulajdonban lévő HungaroControl Zrt.-nél (HC) is, amely a magyarországi légtérben zajló forgalom irányítását látja el. Itt a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete jelentett be szerdára kétórás figyelmeztető sztrájkot 11 és 13 óra között.

Információink szerint a HC és a szakszervezet kedden intenzív tárgyalásokat folytatott.

Az ügyben kerestük a szakszervezet vezetőjét, Lakatos Jánost, de nem sikerült elérnünk, így pontosan azt sem tudni, milyen eredményeket tűzött ki maga elé az érdekképviselet. Reagált viszont Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya, mint közölték, egyelőre céges belügyként kezelik a történteket, és a tárgyalások nem minisztériumi szinten zajlanak.

Sztrájkba léptek a légiforgalmi irányítók

Kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek szerdán a légiforgalmi irányítók a HungaroControlnál, miután szakszervezetük és a vállalat nem tudott megállapodni a dolgozók 21 pontos követelésével kapcsolatban – közölte a HungaroControl.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

légiközlekedés szakszervezet munkabeszüntetés LESZ mgh Control HC
Kapcsolódó cikkek