Logisztika

Több fővárosi kerületben is drágulhat a parkolás

Három kerület parkolási díjemelési kérelméről szavazhat a Fővárosi Közgyűlés.

Három budapesti kerület parkolási díjemelési kérelméről szavazhat szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A díjemelések közvetve történnének meg, ugyanis nem a várakozás díját emelnék, hanem a drágább parkolási zónákat terjesztenék ki az olcsóbb területekre.

A II. kerülte például a Margit körút – Török utca – Frankel Leó út – Zsigmond tér – Szépvölgyi út – Árpád fejedelem útja által határolt várakozási övezet eddigi ötös parkolási díjtételű zónáját minősítené át a 3-as körbe.

Fotó: MTI

A Marczibányi tér területén is hasonlóan járna el. A XII kerültet Hevidéki Önkormányzat pedig azt javasolja, hogy

a területén kijelölt várakozási övezetek egységesen legyenek szabályozva, s így gazdasági értelemben tovább racionalizálja a kerület területén a várakozási díjövezeteit.

A javaslat szerint így a került várakozási övezetei kivétel nélkül az eddigi 2-es díjtételű területek közé tartoznának. Emellett bővítenék a meglévő fizetős várakozási övezetet is a Diós árok és Józsa Béla köz közötti szakaszával, a Józsa Béla közzel, az Alsó-Svábhegyi út, Józsa Béla köz és Kútvölgyi út közötti szakaszával és a Kútvölgyi-Alső-Svábhegyi utak és a Szilágyí Erzsébet fasor közötti szakaszával.

A XIII. került is az egyes várakozási övezetek díjtételeit módosítaná úgy, hogy az eddig olcsóbb zónába torzók kerülnének a drágább besorolásban.

Előterjesztésükben arra hivatkoznak, hogy az ötödik kerületi önkormányzat tavaly döntött arról, hogy várakozási övezetei nagy részét átsorolja 2-es díjtételű övezetbe, a kerülettel határos, újlipótávárosi területeken ezért azonnal érzékelni lehetett az parokló autók számának növekedését.

A kezdeményezés szerint a XIII. kerület eddigi 2 díjtételű várakozási övezeteit átsorolnák az 1-es övezetbe. Javasolták továbbá a kerület további díjzónáinak arányos módosítását, így a 4. díjtételű övezetek 3-as díjtételűek lesznek, az 5-ös díjtételű területek pedig a Rákos-patakig a 4. díjtételű övezetek közé kerülnek.

Zugló önkormányzata is egy eddig az ötös díjzónába tartozó terület 4-es zónává történő átminősítését kérte. Emellett a képviselő testülete úgy döntött, hogy a várakozási övezetet fokozatosan kibővítik.

Budapest kerület parkolás
Kapcsolódó cikkek