Logisztika

Helyére került a Déli Körvasút első hídszerkezetének utolsó eleme

A Déli összekötő vasúti híd új, harmadik vágányának utolsó hídeleme is a levegőben, és a következő napokban a helyére kerül.

A Déli összekötő vasúti híd új, harmadik vágányának utolsó hídeleme is a levegőben, a következő napokban a helyére kerül. Az új harmadik vágány elkészülte után a pénteken meglévő két híd cseréje történik meg, egymás után – írja Vitézy Dávid Facebook-oldalán.

A hídelemeket a Dunán úsztatják fel, úszódaruk helyezik emelőszerkezetre és alulról emelik be a helyére, a Rákóczi híd és a régi hídelemek közé. Az új hídszerkezeten vezet át majd a Déli Körvasút harmadik vágánya idén tavasztól. Ezt követően a meglévő két hidat is újra cseréli a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által megbízott kivitelező, a Duna Aszfalt 2022-ig.

A munkák révén nem csak kicserélik a régi, rossz állapotú vasúti hidakat, hanem 2-ről 3 vágányosra bővítik a körvasutat. Erre szükség is van:

nem csak a legfontosabb transzeurópai korridor és dunai átkelési pont ez, hanem a budapesti elővárosi forgalomban is egyre nagyobb szerepet kap a jövőben a Déli Körvasút.

Fotó: Iványi Bálint/BFK

A Déli Körvasút fejlesztése lehetővé teszi, hogy olyan vonatokat lehessen indítani, amelyek például Székesfehérvártól Hatvanig járhatnak, összekapcsolva nem csak a régiót, de megteremtve a Budapest elővárosai és külső kerületei között is a kapcsolatot – ehhez a beruházás nélkül ma a kapacitás és a Budapesten belüli új megállók is hiányoznak – írja Vitézy.

A körvasút fejlesztésének köszönhetően új megállók épülnek, ezek az eddig hiányzó metrócsatlakozást is biztosítják majd Kelenföldön a 4-es, a Népligetnél a 3-as és a reményeink szerint a Közvágóhídnál a hévek fejlesztésével létrejövő jövőbeni 5-ös metróhoz, ezáltal az itt közlekedő vonatok teljes értékű kapcsolatot adnak mindenkinek, akik a budapesti belvárost, vagy szinte bármelyik budapesti célpontot keresik.

A Déli Körvasút fejlesztése azonban ezen túlmenően az agglomerációból érkező vonatok sűrítéséhez is hozzájárul, mivel ma a legszűkebb kapacitást épp a fejpályaudvarok jelentik.

A vasúton a nyugatról Székesfehérvár, Tatabánya, Pusztaszabolcs felől érkező elővárosi vonatok Budapest fontos csomópontjain át továbbhaladhatnak Cegléd, Pécel, Gyömrő vagy akár a személyforgalom előtt tavaly újból megnyílt külső körvasúton át Újpest – Óbuda felé.

A terv az, hogy óránként minimum 6, de sikeres megvalósítás esetén akár csúcsidőben óránként 8-10 darab elővárosi személyvonat közlekedjen itt irányonként, metró gyorsaságú új kapcsolatok tucatjait nyitva az agglomeráció, a külső kerületek és Budapest fontos célpontjai között – írja.

Déli Körvasút hídelem Vitézy Dávid
Kapcsolódó cikkek