Logisztika

Újranyitó terminálrészek a magyar reptéren

A Budapest Airport a korlátozások idején is fejlesztett. Fókuszban az utasélmény.

A Budapest Airport a korlátozások idején is fejlesztett – derült ki a reptér legújabb értesítőjéből.

Fókuszban az utasélmény

A Budapest Airport elkötelezett a repülőtér folyamatos fejlesztése mellett, aminek az utasélmény folyamatos emelésében jelentős szerepe van. A beruházások a koronavírus légiközlekedésre gyakorolt negatív hatásai ellenére sem álltak le; sőt, a Budapest Airport több projekt megvalósítását – az alacsony utasforgalom miatt – előre hozta.

A terminálokon található liftek modernizálása folytatódik; április végéig megújul a 2A Terminál indulási és érkezési szintjét összekötő felvonó, melynek párját már a tavalyi évben újította fel a Budapest Airport. Az utasok számára nem látható, ám a háttérfolyamatok gördülékenységét elősegítő fejlesztésként a közeljövőben megújul a túlméretes csomagok szállítására használt teherlift is, amely egyenesen a poggyászosztályozó csarnokba szállítja az utasok nagyméretű poggyászait.

A B oldali utasmólón található mozgólépcső telepítését

a járvány miatt a Budapest Airport fél évvel elhalasztotta, azonban idén április elején megkezdődik a kivitelezés. Az újításnak köszönhetően még kényelmesebb lesz az utazás. A fejlesztés várhatóan június végén fejeződik be.

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A BUD Cargo a vakcinalogisztika szolgálatában

A légiáru-szállítás – gyorsaságából, hatékonyságából és megbízhatóságából adódóan – kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben; a „normál” légi szállítmányok mellett a koronavírus-járvány kezeléséhez szükséges orvosi eszközök, maszkok, gyógyszerek is számos esetben légi úton érkeznek Magyarországra.

2021 márciusáig a Magyarországra érkező több, mint 3 millió vakcina 80 százaléka légi úton, a budapesti repülőtéren keresztül érkezett az országba.

A Budapest Airport már 2020 szeptemberében megkezdte a felkészülést a vakcinaszállítmányok kezelésére, amelyhez a repülőtér infrastruktúrája és a BUD Cargo City tökéletes helyszínnek bizonyul.

A vakcinák kezelése különleges odafigyelés mellett zajlik; a Budapest Airport és a cargo közösség tagjai – földi kiszolgálók, logisztikai cégek, hatóságok és a repülőtér üzemeltető – 24 órás készenlétben dolgoznak, minden egyes járat érkezése előtt egyeztetést folytatnak, és megteszik a megfelelő előkészületeket, amelynek köszönhetően a vakcinák fogadása és a szállítmányok kezelése gördülékenyen zajlik.

Mindez lehetővé teszi, hogy azok a gép érkezését követő néhány órán belül a tervezett célállomásra érjenek.

Nemcsak egy világjárvány idején, hanem minden körülmények között fontos, hogy az egészségügyi szállítmányok a lehető leggyorsabban, szigorúan szabályozott körülmények között, minőségüket megőrizve jussanak el a feladótól a címzettig. Épp ezért a Budapest Airport az IATA szakmai iránymutatásával Magyarországon is bevezeti a CEIV Pharma gyógyszerlogisztikai sztenderdet, melynek köszönhetően átláthatóbbá, gördülékenyebbé és még biztonságosabbá válik a gyógyszerlogisztikai folyamat.

Újranyitó terminálrészek, járványügyi intézkedések

Március 28-tól a Budapest Airport újranyitja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér korábban lezárt utasforgalmi területeit. Vasárnaptól az alábbi változások lépnek életbe:

  • Újra megnyílik a 2A Terminálon az utasfelvétel, a 2A érkezési csarnok és az 1. utasmóló.
  • Az utasbiztonsági ellenőrzés a 2A és a 2B Terminálon is elérhető lesz.
  • Információ a tranzitterülettel kapcsolatban:

  • A Schengenből érkező utasok ellenőrzése az 1. utasmólón zajlik.
  • A Schengenen kívüli területről, vagy Európai Unión kívüli schengeni országból érkező utasok a 2B Terminálon és a B oldali utasmólón esnek át az ellenőrzésen.
  • A schengeni országba tartó járatok beszállókapui a 2A Terminálon, az 1. mólón és a B utasmólón kapnak helyet.
  • A nem-schengeni országba tartó járatok beszállókapui a 2B Terminálon és a B oldali utasmólón találhatók.
  • A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy az aktuális információkért induláskor figyeljék a repülőtér utastájékoztató rendszereit.

    A hatályos belépési szabályok értelmében a schengeni országokból érkező utasok is dokumentumellenőrzésen esnek át, amely megnövekedett várakozási időt eredményezhet.

    A Budapest Airport továbbra is fenntartja azokat az intézkedéseket, amelyek segítségével minimalizálható a fertőzés kockázata a repülőtéri tartózkodás során,

    hogy a repülős utazás tiszta és biztonságos környezetben, az egészségvédelmi intézkedések mellett is gördülékenyen, magas szolgáltatási színvonal mellett valósulhasson meg.

    A repülőtéren tartózkodók – az utasok és a személyzet – védelme a mindenkori előírásoknak, nemzetközileg alkalmazott jó gyakorlatoknak megfelelően, nemzetközi szervezetek által akkreditált módon valósul meg, amelyet az ACI és az EASA által kiállított tanúsítványok is igazolnak.

    repülőtér terminál Budapest Airport
    Kapcsolódó cikkek