Logisztika

Nem repülhetnek az oroszok Németországba

Németország addig nem ad útvonalengedélyt orosz járatoknak, amíg a Lufthansa meg nem kapja oroszországi engedélyeit. Nem repülhetnek németországi célállomásokra menetrend szerint közlekedő orosz utasszállító gépek sem – döntött szerdán a szövetségi közlekedési minisztérium, válaszul arra, hogy az orosz fél nem adott engedélyt júniusra a Lufthansa német légitársaság oroszországi járatainak üzemeltetésére.

A Belavia aljasságnak tartja a büntetését

A Belaviát kitiltották az EU légteréből a Ryanair incidense után. Közben Moszkva több légitársaságnak is engedélyezte a fehérorosz légtér kikerülését.

Mivel az illetékes orosz hatóság nem adta ki időben a Lufthansa járatainak júniusi üzemeltetéséről szóló engedélyeket, a német szövetségi légügyi hatóság (Luftfahrt-Bundesamt) egyelőre nem ad útvonalengedélyt orosz légitársaságoknak.

A tárca és a moszkvai német nagykövetség tovább folytatja az egyeztetést az orosz partnerekkel, és amint megvannak a Lufthansa-járatok üzemeltetéséhez szükséges engedélyek, az orosz légitársaságok járatai is ismét közlekedhetnek – emelték ki a közleményben német hírportálok beszámolói szerint.

Fotó: Shutterstock

A minisztérium magyarázata szerint a kölcsönös blokád háttere, hogy Oroszország a koronavírus-világjárványra hivatkozva 2020 márciusában egyoldalúan felmondta a menetrend szerinti utasszállító járatok közlekedését szabályozó megállapodást. Azóta eseti alapon, havonta kölcsönösen megújított útvonalengedélyek alapján szervezik a forgalmat, és a Lufthansa júniusi engedélyeit az orosz hatóság nem adta ki.

Így a szerda reggelre ütemezett oroszországi Lufthansa-járatokat kedd este törölni kellett. A német hatósági engedély megtagadása az Aeroflot és a S7 Airlines orosz diszkont légitársaság járatait érinti.

Moszkva karjaiba űzhetik a szankciók Lukasenkát

A fehérorosz légiforgalmat korlátozó intézkedéseknek és az esetleges gazdasági szankcióinak kevés hatásuk lesz Aljakszandr Lukasenka elnök politikájára, és csak még közelebb kényszerítik majd Moszkvához.

 

Németország tilalom légi forgalom repülőtér repülőgép Oroszország Lufthansa légtér Ryanair
Kapcsolódó cikkek