Közélet

„Aljasságot” kiált a fehérorosz légitársaság

Az orosz hatóságok ideiglenesen engedélyezik több uniós tagállam légitársasága számára a fehérorosz légtér elkerülését a Ryanair incidense nyomán. A Belaviának komoly csapást jelent, hogy az EU és Ukrajna kitiltotta a légteréből.

Az Air France francia és a Lufthansa német légitársaság is engedélyt kapott Oroszországtól arra, hogy moszkvai járatai kikerüljék a fehérorosz légteret a Ryanair múlt vasárnapi földre kényszerítése után kirobbant feszültség miatt. Az intézkedés azonban csak ideiglenes, az Air France engedélye csak hétvégére, a Lufthansáé a cég szóvivője szerint a „közeljövőre” vonatkozott, így egyelőre nem tudni, mi történik majd a továbbiakban.

Lukasenka parancsára térítették el a Ryanair járatát

A légi társaság közlése szerint Görögországból Litvániába tartó járatuk a fehérorosz légiirányítástól kapott utasítást minszki leszállásra, egy a fedélzeten lévő állítólagos robbanószerkezetre hivatkozva.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az incidens nyomán tanácsolta a légitársaságoknak, hogy biztonsági okokból ne használják a fehérorosz légteret, Moszkva azonban ezt eleinte nem vette jó néven,

a francia és az osztrák légitársaság sem tudta elindítani a múlt héten több járatát, mert az orosz hatóságok nem engedélyezték az útvonal megváltoztatását, mondván, hogy nem győzik kezelni a túl sok hasonló kérést egyszerre. Az Air France napi két járatot üzemeltet Párizs és Moszkva között, a Lufthansa pedig tízet Frankfurt és az orosz főváros, illetve Szentpétervár között.

A lett légitársaság már lépett az eltérített repülőgép ügyében

Nemzetközi egyezményeket sérthetett Fehéroroszország a Ryanair gépének eltérítésével, és a következmények nem maradnak el.

A Belavia fehérorosz légitársaság nem számíthat hasonló engedményekre, mert a Ryanair incidense után kitiltották az légteréből. Ihor Cserginec, a Belavia igazgatója „aljasságnak” nevezte a lépést, amely sérti a demokrácia alapjait.

Mindez azelőtt történt, hogy kivizsgálták volna az incidenst, amelynek lehetnek ugyan vétkesei, de a Belavia egyértelműen nem tartozik közéjük

– írta szombati Facebook-bejegyzésében. Az EU mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ukrajna is megtiltotta a légtere használatát, a Simple Flying című internetes portál összesítése szerint így a Belavia 25 célállomásra nem repülhet, ami 119 járatot jelent.

Fotó: Andreas Arnold / dpa/AFP

Ryanair: úgy hisszük, KGB ügynökök utaztak az eltérített gépen

Az állami támogatású gépeltérítés rémisztő volt az utasok és a legénység tagjai számára egyaránt.

Ez súlyos csapás a légitársaság számára, amely nagyon jól teljesített a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2015 és 2019 között majdnem megduplázta az ülések számát.

Az ukrán döntés különösen fájdalmas, mert Oroszország mellett éppen ebben az irányban nőtt leginkább a forgalom az elmúlt években, e kettő teszi ki a Belavia teljes utasszámának 60 százalékát. Kijev egyelőre augusztus végéig vezetett be tilalmat, ami öt célállomás kiesését jelenti. A forgalom azonban az EU-val is 55 százalékkal nőtt az adott időszakban, és 2019-ben túllépte az egymillió utast.

Szankciókkal bünteti az EU Belaruszt

Nemzetközi egyezményeket sérthetett Belarusz a Ryanair gépének eltérítésével, és a következmények nem maradnak el, az ország további szankciókra számíthat.

A szankciók azonban nem állnak meg az EU-nál, az Egyesült Államok újra élesíti a még 2006-ban bevezetett, majd 2015-ben felfüggesztett büntetőintézkedéseket Fehéroroszország ellen, valamint újabbakat is bevezet magas rangú minszki tisztségviselők ellen.

Utóbbi intézkedéseket egyeztetik Brüsszellel, az érintettek listája így még csak készül. Emellett ismét eltanácsolják az amerikai állampolgárokat attól, hogy Fehéroroszországba utazzanak – jelentette be Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Lukasenka reagált a gépeltérítési botrányra, önmagának is ellentmondott

Az államfő most első ízben reagált nyilvánosan a nemzetközi botrányt kavaró légi incidensre.

A külföldi nyomás még közelebb sodorja a fehérorosz elnököt egyetlen megmaradt szövetségeséhez, Oroszországhoz. Aljakszandr Lukasenkát hétvégén Szocsiban fogadta orosz kollégája, Vlagyimir Putyin, aki „érzelemkitörésnek” minősítette a Ryanair-incidenssel kapcsolatos reagálásokat. A Kreml szerint Lukasenka nem „kért pótlólagos gazdasági segítséget” első számú hitelezőjétől, de a két vezető megállapodott, hogy tekintettel az európai uniós szankciókra, dolgoznak majd a „légi közlekedés megszervezésén” – számolt be újságíróknak az orosz elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov azt is közölte, hogy

Oroszország rövidesen átutalja Minszknek az 1,5 milliárd dolláros állami második, 500 millió dolláros részletét;

szerinte erről még az incidens előtt állapodtak meg. A közös valuta bevezetésének kérdése nem szerepelt a napirenden, tette hozzá.

Itt a videofelvétel, amiben üzent a Ryanair-gépről elhurcolt újságíró

A 26 éves ellenzéki újságíró a felvételen azt mondja, hogy elismeri azokat a vádakat, amelyekkel a minszki rezsim vádolja őt.

 

fehéroroszok Ryanair Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek