Nőtt a hamburgi kikötőben tavaly kezelt konténerek száma, ahogyan az átrakott általános és ömlesztett rakományok mennyisége is, emellett a vasúti teherszállítás rekordszintre emelkedett, a közúti szállítás pedig sikeresen váltott vasútra. 

A létesítményt működtető Port of Hamburg úgy számol, hogy a kikötő idei teljesítményére hatással lesznek az ukrajnai háború miatt Oroszországra kivetett szankciók. Persze ennek a mértékét még nem látni, és nyitott az is, hogy a koronavírus-járvány hogyan hat a nemzetközi kereskedelemre.

Összességében azonban stabil tendenciát remél a társaság marketingszervezete a tengeri rakománykezelés terén, miután tavaly, a koronavírus-járvány okozta 2020-as visszaesés után csaknem 2 százalékkal több, összesen 128,7 millió tonnányi árut raktak át a kikötőben. A 8,7 millió TEU-s (szabványos, 20 lábas konténer) forgalom 2,2 százalékos bővülést takar.

A vasúti átrakás 4 százalékkal, 48,5 millió tonnára nőtt, ezzel rekordszintre ért. E növekedést az újabb konténervonat-szolgáltatások és a növekvő szállítmányok hajtották a középtávú, akár 300 kilométeres szegmensben. A vasút szerepe a hamburgi intermodális konténerszállításban 51,5 százalékkal nőtt, a közúti teherszállításé pedig 46,1 százalékkal csökkent. A kikötőbe érkező és onnan induló konténeres szállításban a belvízi hajózás 2,4 százalékos részesedést ért el.

Egyre több konténert továbbítanak Kína és Hamburg között vasúton is. Bár a tehervonat körülbelül 20 nap alatt teszi meg a 12 ezer kilométert, a szárazföldi útvonal még így is gyorsabb a tengerinél, aminek az időérzékeny szállítmányok esetében van jelentősége. Tavaly körülbelül 160 ezer TEU-t szállítottak vasúton Hamburg és több mint 25 kínai célállomás között, ez 51 százalékkal haladta meg a 2020-as számot, és 290 kínai vonatjáraton zajlott.

A kikötőben kezelt rakomány mennyiségét figyelembe véve nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy csak a németországi termelésből évente mintegy 116 milliárd euró értékben exportálnak árut a hamburgi kikötőn keresztül a világ minden tájára. A hamburgi kikötő mintegy 607 ezer munkahelyet biztosít Németországban

– emeli ki a közlemény.