Az országban működő, kétezernél jócskán több elektromosautó-töltő alapján teljes lefedettségűnek nevezhető a hazai e-töltő hálózat, annak ellenére, hogy a berendezések telepítése messze nem egyenletes, illetve hogy tavaly jóval kisebb mértékben bővült a számuk, mint egy évvel korábban. Az elmúlt év végén 2147 e-töltő működött az országban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közelmúltban ismertetett adatai szerint, vagyis az egy évvel korábbinál 267-tel több, viszont 2021-ben még 560-nal, 2020-ban pedig 550-nel nőtt a számuk.

Több mint kétezer berendezésnél lehet már e-autót tölteni.
 Fotó: Kallus György

Korábbi érdeklődése során a Világgazdaság nem jutott hivatalos információhoz arról, hogy hol tart az elektromos töltők kötelező telepítése, más lapértesülés szerint a telepítés esetleges elmaradását a jogszabály nem szankcionálja, bár bírság kiszabható, és előírható a mulasztás pótlása. A kijelölt körnek (a fizetős parkolóknak, a parkolóházaknak, a boltoknak és a bevásárlóközpontoknak) 2017-től el kellett kezdeniük e berendezések kihelyezését. A telepítendő töltők számára vonatkozó kötelezettség nem évről évre, de folyamatosan nő, mégpedig az üzletek esetén a nettó elárusítóhely nagysága, a településeknél pedig a lakosság száma alapján. 

A már nem is olyan távoli cél az, hogy 2026-ra a 300 négyzetméteresnél nagyobb üzletek parkolóinak minden tizedik autóhelyén lehessen a járművet tölteni.

A múlt év eleje óta további előírások is születettek. Már minden új építésű ingatlanhoz is kötelező e-töltőt telepíteni, illetve előkészíteni a későbbi telepítést az új építésű és a felújított épületekben. Ha az épület régi, akkor van háromévnyi haladék a munka elvégzésére. E rendelet részleteiről, például hogy milyen épület esetén hány töltőt kell telepíteni, korábban többek között a villanyautosok.hu számolt be.

Fontos, hogy az engedélyköteles berendezések fenti számánál, azaz a 2147-nél sokkal több helyen lehet tölteni, hiszen az eszközökön elhelyezhető több csatlakozó is, ezek mindegyike külön töltőpontnak számít. A múlt év végén 4434 töltőpont működött az országban. Bővíti a lehetőségeket az otthoni áramvételezés is, ami lassabb, mint az „utcai”, de nem igényel külön várakozást. E lassúságot oldhatja az új építésű házak e-töltővel való kötelező ellátása, 

és teheti a töltést tisztán piaci alapú áramvásárlássá a jelenlegi megoldás helyett, 

amikor a házi vételezés egyetemes szolgáltató tarifával vagy lakossági piaci áron történik.  

Az e-töltők szaporodása ellenére egyre általánosabb az a vélemény, hogy a villanyautót elsősorban a városi közlekedésben biztonságos használni. Hosszabb távra marad a hagyományos, a hidrogénüzemű, vagy más, még ki nem bontakozott megoldás. Igaz, most még nem látható, hogy hogyan válhat általános közlekedési formává az igen drága technológián alapuló H autó.

 

Vármegyéje válogatja

A piaci alapon telepített e-töltők először döntően a nagyobb városokban és az autópályák közelében jelentek meg. Így nem meglepő, hogy a legtöbb töltőállomás továbbra is a fővárosban (731), illetve Pest vármegyében (292) érhető el – írta a MEKH. Egy év alatt legnagyobb mértékben Baranya (55,6 százalék), Tolna (53,3) és Pest (25,3) vármegyében nőtt a számuk. Igaz, Baranyában és Tolnában volt honnan növekedni: a hivatal szerint 2022 utolsó negyedében Baranyában csak 27 e-töltő működött, három hónapra rá pedig 42. A tolnai bővülés is csak az arányaiban látványos: ott 15 helyett már 23 berendezés működik. A sereghajtó Nógrád vármegye maradt, ahol bár üzembe helyeztek az elmúlt év utolsó hónapjaiban 2 ilyet, így is csak 16 van.

Sokkal több áram fogyott, mint negyedévvel korábban  

Míg 2021 utolsó negyedévében 136 480 egyenáramú (DC) töltés történt, addig 2022 utolsó negyedévében 335 481, ami közel 146 százalékos bővülés. A váltakozóáramú (AC) töltések száma is emelkedett: 2022 negyedik negyedévében 311 986 ilyet regisztráltak, mintegy 27 százalékkal többet az előző év azonos időszakának adatánál (245 888).

Több mint kétszeresére nőtt a töltésre fordított energia mennyisége is. Míg 2021 negyedik negyedévében az egyen- és váltóáramú töltéseket együtt vizsgálva a töltésre fordított energia mennyisége 3 769,5 megawattóra (MWh) volt, addig 2022 ugyanezen időszakában 8151,4 MWh.