Még négy hét van hátra a nyári csúcsszezonból, és bár mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki most akar repülőjegyet vásárolni a népszerű célpontok valamelyikére, még van hely a két fapados, a Wizz Air és a Ryanair járatain augusztus utolsó hosszú hétvégéjére.

Budapest,,Hungary,-,February,04,,2022:,Ryanair,Boeing,737-8as,Ei-ekt
Éles a verseny a Ryanair és a Wizz Air között.
Fotó: Shutterstock

Mostani összeállításunkban négy rendkívül népszerű európai város, London, Róma, Barcelona és Párizs mellett három klasszikus „üdülőország”, Ciprus, Málta és Görögország opcióira fókuszáltunk, budapesti indulással. Fontos kiemelni, hogy a repülőjegyek ára dinamikusan változik, az alább közölt összegek cikkünk megjelenésekor voltak aktuálisak, azóta módosulhattak.

Az árak egy főre értendők, és nem tartalmazzák a leadandó bőrönd díját vagy az elsőbbségi beszállás pluszköltségét. Amelyik városba egy nap alatt több járat is indul, ott odafelé az első, visszafelé az utolsó gépet vettük figyelembe, hiszen egy késő esti érkezés vagy kora reggeli indulás esetén egy „felesleges” éjszakányi szállás is növeli a költségeket.

A Wizz Air vagy a Ryanair az olcsóbb fapados?

Az augusztus 25-én, pénteken induló, és 28-án, hétfőn érkező fapadosok esetében a Ryanair oda-vissza 74 ezer forintért, a Wizz Air 58 ezer forintért kínál londoni utazást.

Az árakhoz hozzátartozik, hogy – vélhetően az angliai iskolakezdés miatt – a kifelé szóló ár jóval magasabb, Londonból Budapestre 10 ezer forint alatt el lehet jutni.

Rómában is hasonló a helyzet, az olasz út a drágább, a Ryanair oda-vissza 68 ezer forintért kínálja a csomag nélküli jegyet egy felnőtt személy részére, míg a Wizz Air 39 ezer forintért, igaz, odafelé csak este fél 10-kor landol a gép, míg a Ryanair délelőtt 10 órakor.

Barcelona esetében a Ryanair az, amelyik visszafelé már 9:45-kor elindul, az utazás csaknem 100 ezer forintba kerül – kifelé 60 ezer, visszafelé 35 –, míg a Wizz Airnél ugyanez az út, Budapest irányába esti felszállással 59 ezer forint.

Drága a repülőjegy, de nem csökken a kereslet – VG Podcast

Csúcsforgalom van a repülőtereken, elmaradt az ilyenkor szokásos nyári pangás, továbbra is nagyon élénk a kereslet Magyarországról is, noha nemcsak az utasszám emelkedik, hanem a repülőjegyárak is. London őrzi elsőségét az értékesítési toplistán, de harmadával kevesebb jegy fogy, mint korábban.

Párizsba a Wizz Air 106 ezer forintért kínálja a jegyeket a hosszú hétvégére, a Ryanair pedig gyakorlatilag még hosszabb hétvégét ajánl, mert csak kedden van Párizs–Budapest járata, az utazás összesen 68 ezer forintba kerül.

Mire készüljön, aki Görögországba repülne?

Mint megírtuk, a Rodoszon nyaraló magyarok nem akarnak hazajönni, és aki mostanság tervezi az utazást, nem mond le a lehetőségről a görögországi tűzesetek miatt.

A tüzek mozgásáról egyébként a NASA folyamatosan frissülő térképén érdemes tájékozódni.

Rodoszra csak augusztus 24–29-i járatokat kínál a Ryanair, összesen 60 ezer forintért, míg a Wizz Airrel szombaton indulhatnak és kedden érkezhetnek az utasok, méghozzá 55 ezer forintért.

A másik népszerű célpontra, Korfura oda és vissza is esti gépet kínál a Wizz Air 70 ezer forintért, a Ryanair pedig 64 ezer forintot kér az utazásért, igaz, visszafelé csak kedden indul.

Népszerű nyaralócélpont a magyarok körében Ciprus, a Ryanair Páfosz, a Wizz Air Lárnaka városában landol – az előbbi keddi hazaúttal 76 ezer forintért, az utóbbi oda-vissza reggeli felszállással 87 ezer forintért.

Megéri last minute repülőjegyre várni?

Hogy egy hónappal az indulás előtt, a csúcsszezon közepén nem a legolcsóbb jegyárakkal találkozunk, arra jó példa Málta is, ahova a Ryanair például csaknem 100 ezer forintért viszi el, majd hozza haza a pihenni vágyókat. A Wizz Air oldalán kedvezőbb jegyárakkal találkozhatunk, a magyar fapadosnál 50 ezer forint ugyanez az út, igaz, Máltán 21 óra előtt nem sokkal landol a gép.

Még a főszezon rajtja előtt megírtuk, hogy várakozáson felüli foglalási kedvvel, a pandémia előtti csúcsévet is meghaladó utasszámmal indult a nyár, egész Európa utazási lázban ég,

gyors ütemben fogynak a szabad helyek, last minute ajánlatra várni kockázatos lehet.

A last minute-ra vadászóknak a görög, de még az idén újra rendkívül népszerű spanyol nyaralóhelyekre is nagy szerencse kell, hogy időben és a vágyott helyre utazhassanak.