Logisztika

Szétnéztek a kínaiak Fényeslitkén, miből tudnának pénzt csinálni

Kínai óriáscégekkel erősíti távol-keleti kapcsolatait a fényeslitkei intermodális terminál tulajdonosa. A létesítményen többféle szállítmányt raknak át szélesről normál nyomtávra.

Folyamatosan nő az East-West Gate terminál (EWG) forgalma, ami azért is kiemelt jelentőségű, mert a fényeslitkei intermodális létesítményt tavaly októberben adták át, amikor a keletről érkező szállítmányok többségének már elvágta az útját az Ukrajnában folyó háború.

20221018 Fényeslitke

Átadták a fényeslitkei terminált, az az East-West Gate hatalmas sebességgel építették fel. 

Fotók: Szarka Lajos SZJ
Kelet-Magyarország
Érdeklik a kínai beruházókat a fényeslitkei lehetőségek.
Fotó: Szarka Lajos

A terminálon elsősorban nyersétolaj- és gabonaszállítmányokat (főleg repcét és napraforgót) raknak át széles nyomtávról normálra – mondta a szon.hu-nak Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója a helyszínen tartott konferencián.  

Az Ukrajnából érkező szállítmányok az átrakás után Olaszországba, Németországba és Hollandiába mennek tovább, ahol azokat részben tengerjáró hajókra rakják, részben helyben feldolgozzák. Átlagosan napi egy mezőgazdasági árut szállító szerelvény érkezik a terminálra, és az ukrán partnerekkel folyamatosak a tárgyalások a forgalom további növeléséről. A vezérigazgató elmondása szerint nagy az érdeklődés arra is, hogy ukrán nyersétolaj- és gabonatermékeket konténerben szállítsanak Kínába dél- vagy nyugat-európai kikötőkön keresztül. Az EWG ömlesztett árut kezelő hipermodern átfejtő berendezései 1500 tonna árut négy óra alatt tudnak átrakni a különböző nyomtávú vagonok között. Az átrakást befolyásolja a normál nyomtávú kocsik beérkezése, hiszen a normál vasúti kocsikból Európa-szerte hiány van az óriási forgalom miatt.

Kínai óriáscégekkel fogott össze az EWG

Tálosi János elmondta továbbá, hogy cége már 2021-ben stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Csengcsouban (Zhengzhou) működő állami Zhengzhou New Silk Road International Port Investment Co. Ltd.-vel, hogy együtt erősítsék a magyar–kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. A kínai állami óriáscég a közép-kínai Honan (Henan) tartományban a fő állami partnere a kínai-európai kereskedelmi kapcsolatban érdekelt vállalatoknak.  

Az EWG tulajdonosa az idén szeptemberben tovább bővítette kínai kapcsolatait: a Nyugat-Kína egyik legfontosabb központjában, a Szecsuán (Sichuan) tartomány fővárosában, Csengtuban (Chengdu) működő Chengdu International Railway Port Investment & Development Co. Ltd.-vel lépett partnerségre.  

A konferencia előadásai után a terminálra érkezett Csengcsou polgármester-helyettese vállalatvezetők kíséretében, hogy Fényeslitke gazdasági, befektetési és logisztikai lehetőségeiről érdeklődjenek.

 

East-West Gate terminál intermodális kínai Fényeslitke
Kapcsolódó cikkek