Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Mol, a Volánbusz, a MÁV és a Waberer’s a hidrogénmobilitás fejlesztése érdekében. A hazai közlekedés és energetika meghatározó szereplői a jövőben közösen vizsgálják a zöld, megújuló hidrogén előállítási lehetőségeit, logisztikáját és közlekedési célú hasznosítását – olvasható a közleményben.

Százhalombatta, 2022. május 24.
A Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítója 2022. május 24-én.
MTI/Szigetváry ZsoltSzázhalombatta, 2022. május 24.A Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítója 2022. május 24-én.MTI/Szigetváry Zsolt
A százhalombattai finomítóból érkezik majd a zöldhidrogén
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Együtt igyekeznek támogatásokat szerezni

E célból egyeztetik fejlesztési terveiket, összehangolják pályázati projektjavaslataikat, és közösen dolgoznak ki koncepciókat a hidrogén üzemanyagcellás közlekedés elterjesztésére, valamint az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére. A megállapodást a Hidrogéntechnológiai Szövetség által rendezett konferencián írták alá a Mol Campusban. 

A megállapodás részeként a jövőben együtt kívánják tesztelni és üzemeltetni az új hidrogén üzemanyagcellás járműveket, és közös erővel építik ki az ehhez kapcsolódó töltési infrastruktúrát.

A négy vállalat a hidrogénmobilitás fejlesztéséhez szükséges uniós és hazai állami forrásokra is összehangolt projektjavaslatokkal fog pályázni.

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a közlemény szerint jelezte, hogy az együttműködést indító partnerek hamarosan az első gyakorlati lépést is megteszik, hiszen a Dunai Finomítóban megvalósuló zöld hidrogén beruházás révén a Mol 2024-től megújuló villamos energiából állíthat elő karbonsemleges hidrogént.

A Volánnál már kipróbálták a hidrogénbuszt

A MÁV-Volán csoport célja 2050-ig klímasemlegessé kíván válni az által megfogalmazott Zöld Megállapodás célkitűzéséhez igazodva. Az ennek érdekében kidolgozott zöldstratégiai céljainak kiemelt része a széndioxid-kibocsátás kibocsátás csökkentése, a zöld digitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése, a körforgásos gazdaságra való áttérés, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint. A csoportnál 2022 februárjában már teszteltek több mint három hétig egy hidrogén meghajtású buszt, ezalatt hasznos tapasztalatokat is szereztek.

Két év múlva jöhet a Waberer’s hidrogénkamionja

Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója úgy vélte, hogy a hidrogénhajtású járművek kompromisszummentes alternatívái lehetnek a hagyományos dízelmeghajtással működő nehézgép-járműveknek. Reméli, hogy két év múlva a legkorszerűbb üzemanyagcellás Waberer’s járművek is elérhetőek lesznek a magyar utakon, és „közösen alakíthatunk ki egy komplex beruházási és támogatási rendszert a hidrogén-technológia terjedésének elősegítésére.”