Műtárgy

Előkerült a világ legdrágábban eladott festménye

A Leonardónak tulajdonított festmény a világ legdrágább műalkotása a szaúdi trónörökös luxusjachtján található.

Kulturális központnak vették meg, most egy jachton található Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festménye. A 450 millió dollárért (több mint 20 milliárd forint) a Christie's aukcióján megvásárolt festmény Mohammed Bin Salman szaúdi koronaherceg luxusjachtján található.

Forrás: AFP

Kenny Schachter műkereskedő, aki a festmény 2017 novemberi megvásárlásában részt vevő forrásoktól tudni véli, hogy mindaddig a hajón is marad a kép amíg nem alakítják át kulturális központtá az ország északnyugati részén fekvő Al-Ulát, ahol

szórakoztatóipari központot akarnak létrehozni 2020-ra mintegy 8 milliárd dollárból. Az új központ konkurense akar lenni az Abu Dzabiban tavaly megnyitott Louvre-nak és a minap Katarban átadott, Jean Nouvel tervezte Katari Nemzeti Múzeumnak is.

Tavaly még arról szóltak a hírek, hogy az Abu-Dzabi Louvre-ban kiállítják Leonardo da Vinci Krisztus-portréját. A kristálygömböt tartó, kék köpenyt viselő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma.

A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény szem elől tűnt. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's árverésén, és 2017-ben bocsátotta eladásra.

Leonardo da Vinci műtárgy festmény
Kapcsolódó cikkek