Műtárgy

Eladták a világ egyik legvékonyabb óráját

Folyamatosan növekszik a kereslet a minőségi órák iránt.

Telt ház mellett zajlott a BÁV harmadik óraaukciója a MOM Kulturális Központban. Magyarország egyetlen ilyen árverésének sztárjai egyértelműen a Rolex karórák voltak. Az eseményen összesen 115 millió forintért keltek el a legnagyobb presztízsű márkák új és vintage modelljei. A legmagasabb árat, kilencmillió forintot egy vörösarany Rolex Sky-Dweller darabért adtak. Az utazók kedvenc, klasszikusan elegáns karórája mellett 6,6 millió forintot fizettek egy sportosabb, de szintén arany Rolex Day-Date-ért. Az argentin és brazil futballikonok – mint Maradona, Messi, Pelé és Ronaldo – kedvencének számító Hublot Bing Bang 5,5 millió forintért talált gazdára. Az aukció egyedülállóságát erősítette, hogy a BÁV szakértői felkutatták a világ egyik legvékonyabb, 1,8 mm vastagságú, több mint 200 éves, antik női függő óráját, amelyet a kikiáltási ár csaknem négyszereséért, 840 ezer forintért ütöttek le.

Az argentin és brazil futballikonok – mint Maradona, Messi, Pelé és Ronaldo – kedvencének számító Hublot Bing Bang modell 5,5 millió forintért talált gazdára a BÁV árverésén
Fotó: AFP

„A minőségi órák iránt folyamatosan növekszik a kereslet, idén az előző évhez képest megduplázódott a licitálók száma” – mondta Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója. A Rolex karórák népszerűsége leginkább annak tudható be, hogy a máig családi kézben lévő svájci óramanufaktúra alkotásai rövid és hosszú távon is jó befektetésnek számítanak. A legendás, pilótáknak készült, sokáig a Pan Am légitársaság hivatalos órájának számító Rolex GMT-Master II. komoly nemzetközi licitharc végén, 3,3 millió forintért találta meg az új tulajdonosát. Sokan utaztak a kifejezetten üzletembereknek szánt, vintage Datejust sorozat női és férfimodelljeire is, ezek jellemzően két-háromszoros áron keltek el.

A luxusmodellek közül egyértelműen a nagy múltú óramárkák exkluzív darabjait tartották befektetésre érdemesnek a vásárlók. A klasszikus aranyórák, mint a 3,3 milliós Patek Philippe Calatrava vagy a 2,4 millió forintos Harry Winston Midnight mellett egyértelműen felértékelődtek a klasszikus dizájnt és technikai innovációt képviselő darabok.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

műtárgy BÁV óra aukció
Kapcsolódó cikkek