Kivételes esemény szemtanúja lehetett az, aki szerda este ellátogatott a Budapest Kongresszusi Központba, ahol a világ harmadik jelentős, tematikus Zsolnay-aukcióján 68 világszínvonalú műtárgy került kalapács alá a Virág Judit Galéria szervezésében. Az eladásra kínált műtárgyak a Zsolnay-gyár kivételes termékei, többségüket világkiállításokra tervezték, ezért tömeggyártásba soha nem kerültek. Egyedi darabok vagy mindössze néhány példány létezik belőlük, így nem csoda, hogy Amerikából, Európából és Ázsiából is érkeztek licitek. A múzeumi rangú kerámiák nagy része a Zsolnay szecessziós korszakából származik – ezek a gyűjtők legkeresettebb álomdarabjai.

Virág Judit Galéria
Kígyós asztaldísz - főleg a nagyobb méretű darabok ára ugrott meg, de a kis Zsolnay tárgyakat is érdemes becsben tartani.
Fotó: Virág Judit Galéria

Az aukció talán legjobban várt tétele, a hihetetlen ritka, 6,5 millió forintért elkelt kígyós asztaldísz volt, amely feltehetően egy lengyel származású mérnök, Sikorski Tádé munkája, aki Zsolnay Júlia férje volt.

Hatalmas licitháború bontakozott ki a kígyót zsákmányoló keselyűt ábrázoló különleges kerámiáért is, amelyet végül 16 millió forintért ütött le a kalapács. Az 1901-ből származó szecessziós műtárgyból mindössze három darab ismert, mindegyikük Olaszországból került elő.

Papagájos váza – a licitharc nem akart véget érni.
Fotó: Virág Judit Galária

Egy kivételes szépségű, 1909-ből származó papagájos váza 4,4 millió forintos kikiáltási áron került a vásárlók elé, végül 15 millió forintért kelt el.

A Zsolnay-gyár által is „prima vistának”, vagyis kifogástalanul kivitelezett tárgynak tartott sellős névjegykártyatartó tál szintén elképesztő emelkedést produkált: 3 millió forintos kikiáltási árról indulva 15 millió forintot fizettek érte.  

Virág Judit Galéria
A perzsa vázának is jól állt a tegnap este.
Fotó: Virág Judit Galéria

Az aukció egyik sztárja egy óriás perzsa váza volt, amelynek egyetlen hazai gyűjteményben sem ismert párdarabja. A 3 millió forintról induló váza ára végül 8 millió forintnál állt meg.  

Virág Judit Galéria
Díszmadaras kaspó – évtizedek is eltelnek, míg egy ilyen gyűjtői darab piacra kerül.
Fotó: Virág Judit Galéria

Kelen Anna árverésvezető kalapácsa 28 millió forintnál csapott le az ugyancsak rendkívül ritka díszmadaras óriás kaspó esetében. Szerencsés a vásárló, hiszen olykor évtizedek is eltelnek úgy, hogy nem tűnik fel hasonló darab a piacon.

Az aukció másik legdrágább műtárgya egy elefántfejekkel és trópusi tájjal díszített virágtartó edény volt, amely 5 millió forintos kikiáltási árról indulva egészen 28 millió forintig menetelt.

„A harmadik aukciónk elképesztő sikerrel zárult, mostantól a galéria nevéhez kapcsolódnak a világ legdrágább Zsolnay kerámiai” – mondta Törő István, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa, aki nemrégiben a Világgazdaságnak adott interjút

„Százhetven év is eltelt azóta, hogy egyik-másik műalkotás kikerült a Zsolnay-gyárból, az áruk, az értékük pedig folyamatosan és meredeken emelkedik. Nyugodtan mondhatjuk, hogy 

ma ez a világ egyik legkeresettebb kerámiabrandje,

olyan hungarikum, amelyet minden kontinensen tisztelnek, szeretnek és gyűjtenek” – tette hozzá Törő.